14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutodegetul costa doua puncte si zece milioane de lei

Autodegetul costa doua puncte si zece milioane de lei

• Conform noului Cod Rutier, de la 1 august a intrat in vigoare sistemul de sanctionare a soferilor, pe linga amenda, si cu puncte de penalizare • Conducatorii auto care primesc 15 puncte de penalizare intr-un an vor ramine fara permis

Potrivit noului Cod Rutier si a regulamentului sau de aplicare, de la 1 august a inceput aplicarea sanctiunilor cu puncte de penalizare pentru conducatorii auto care savirsesc contraventii. Politistii urmeaza sa retina permisul de conducere soferilor care au adunat cel putin 15 puncte de penalizare intr-un an sau cel putin zece puncte de penalizare in sase luni de la data expirarii ultimei perioade de suspendare.

Penalizare intre doua si sase puncte, in functie de gravitatea faptei

Potrivit legii, exista patru categorii de sanctiuni cu puncte de penalizare.

Din prima categorie face parte sanctionarea cu doua puncte de penalizare si amenda cuprinsa intre 700.000 si 1.000.000 de lei. Printre contraventiile din aceasta categorie se numara neacordarea prioritatii de trecere participantilor la trafic care circula conform semnificatiei culorii semaforului, nerespectarea semnalizarii sau a regulilor existente intr-o intersectie cu circulatie dirijata, lipsa castilor de protectie in cazul conducatorilor si al pasagerilor motocicletelor si motoretelor, utilizarea telefoanelor mobile in timpul mersului, neprezentarea documentelor la solicitarea politiei, insultele, injuraturile si… degetele aratate in trafic.

Cu trei puncte de penalizare si amenda intre 1.000.000 – 3.000.000 de lei se sanctioneaza, printre altele, nedeclararea la politie a identitatii persoanelor carora le-au fost incredintate autoturismele in cazul in care acestea au savirsit infractiuni sau contraventii, precum si neacordarea prioritatii pietonilor pe trecerile marcate sau semnalizate cu indicator.

Soferii vor fi sanctionati cu patru puncte de penalizare si amenda intre 1.500.000 – 5.000.000 de lei pentru circularea cu un permis de conducere expirat, nerespectarea obligatiei de a opri la semnalele date de agentii de cale ferata, nerespectarea obligatiei de a opri in apropierea masinilor politiei si ale pompierilor aflate in misiune sau nerespectarea prioritatii de trecere.

Sanctiunea cea mai drastica, respectiv sase puncte de penalizare si amenda intre 2.000.000 si 8.000.000 de lei, o risca aceia care permit plecarea in cursa a unor soferi aflati sub influenta bauturilor alcoolice, cei care nu opresc la semnalul politistului sau care depasesc vehicule pe trecerile de pietoni, in statii de tramvai, in intersectii cu circulatie nedirijata ori in zona de actiune a indicatorului Depasirea interzisa. La fel vor fi pedepsiti soferii care depasesc coloanele oficiale si care nu respecta obligatia de a opri cind barierele de cale ferata sint coborite.

In lipsa sistemului informatic, politia se descurca asa cum poate

In momentul intocmirii procesului-verbal de contraventie, agentii de circulatie au obligatia sa mentioneze si punctele de penalizare corespunzatoare faptei. La nivelul fiecarui judet urmeaza sa se intocmeasca o baza de date in care sa fie tinuta evidenta punctelor de penalizare primite de toti soferii de pe raza de activitate.

„Ideal ar fi fost sa existe un sistem informatic la nivelul intregii tari, care sa ne permita sa aflam instantaneu cite puncte de penalizare are la un anumit moment fiecare conducator auto. Nu exista insa asa ceva, cel putin deocamdata“, a mentionat comisarul sef Marin Popescu, seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul IJP Dolj.

Dar soferii nu trebuie sa se bucure prea mult, crezind ca, daca aduna puncte de penalizare pe raza altui judet, acestea n-o sa se contabilizeze. Politistii au gasit o metoda – fie ea si rudimentara – pentru a suplini lipsa sistemului informatic national.

„Daca un sofer doljean va primi puncte de penalizare pe raza unui alt judet, Politia Rutiera din acel judet ne va comunica in scris sanctiunea respectiva, iar noi o vom inscrie in baza de date pe care o facem la nivelul Doljului. Astfel ca, in momentul in care soferul a adunat numarul minim de puncte cerut de lege, vom putea sa-i suspendam permisul, chiar daca a savirsit contraventii in alte judete“, a precizat comisarul sef Marin Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS