15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiliardele ministrului Mitrea, impotmolite in sala de sport a iceului „Petrache Triscu“ din Craiova

Miliardele ministrului Mitrea, impotmolite in sala de sport a iceului „Petrache Triscu“ din Craiova

La o investitie evaluata la 11 miliarde de lei, in trei luni s-au sapat doar doua santuri

Sala de sport a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Triscu“ din Craiova face parte dintr-un proiect national finantat din fondurile Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), avind alocate aproximativ 11 miliarde de lei. Santierul a fost inaugurat chiar de ministrul Miron Mitrea, care a venit la Craiova la jumatatea lunii martie. Dupa ce bliturile aparatelor foto si-au facut datoria, inregistrind momentul si pe politicienii iesiti in fata, curtea scolii a ramas goala. In mai mult de doua luni, SC CIMORET SA, subantreprenorul firmei buzoiene care a cistigat licitatia pentru executia lucrarii, nu a reusit decit sa sape doua santuri perimetrale. Spre disperarea directorului Mircea Alecu, cel care spera ca in toamna elevii sa-si desfasoare orele de sport in noua sala finantata de MLPTL.

„La inaugurare, n-aveai loc sa te-ntorci de politicieni, atitia erau“

Directorul Mircea Alecu este foarte nemultumit de ritmul in care avanseaza lucrarile, cu atit mai mult cu cit subantreprenorul firmei buzoiene care a cistigat licitatia este SC CIMORET SA Isalnita, adica unul „de-ai nostri“, cum s-ar putea spune.

„Acum doua luni, cind a venit Miron Mitrea sa inaugureze santierul, curtea scolii era plina de politicieni. Au venit atunci primarul, prefectul, deputati si senatori, ca a dat bine la imagine.

N-aveai loc sa te-ntorci de ei, atitia erau. Dar acum, desi a trecut mai bine de o luna de la vizita lui Mitrea, ei n-au reusit decit sa sape doua santuri“. Amintim doar ca, la acea data, curtea era plina de utilaje si excavatoare, ca un garant al potentei firmei care urma sa execute lucrarile pe banii guvernului.

Potrivit actelor puse la dispozitie de directorul Alecu, Compania Nationala de Investitii SA, adica beneficiarul investitiei, a dat ordinul de incepere a lucrarilor pe 14 aprilie catre SC CONCAS SA Buzau. Ordinul era insotit de proiect si de autorizatia de construire, tot ce era de facut fiind demararea in forta a lucrarilor, cu atit mai mult cu cit timpul favorabil o permite.

Luni, doar citiva muncitori dadeau din cind in cind la lopata, lucrind inca la santurile unde urma sa fie turnata fundatia salii de sport evaluate la aproape 11 miliarde de lei.

Santier fara diriginte de lucrari?

Ciudat este si faptul ca Primaria Craiova, beneficiarul final al salii, nu stie in prezent daca santierul are oficial un diriginte de santier. Atit Sever Bordu, directorul adjunct al Directiei de urbanism si amenajarea teritoriului, cit si directorul Mircea Alecu stiu ca diriginte este Jenica Pascut, angajata a municipalitatii.

„Eu nu sint oficial diriginte de santier, deoarece CNI a renuntat recent sa mai incheie contracte cu persoane fizice. Stiu doar ca a contactat o firma de consultanta din Bucuresti, firma SGS. Dar nu stiu daca CNI a confirmat pina acum un diriginte pe zona. Eu merg in fiecare zi acolo, in speranta ca voi fi confirmata“, a spus Jenica Pascut.

Aceeasi sursa a confirmat ca municipalitatea este raspunzatoare de introducerea utilitatilor in viitoarea constructie. Desi proiectul si demararea lucrarilor ar trebui sa mearga in paralel cu constructia salii, pina in prezent municipalitatea nu a alocat fonduri pentru aceasta problema si nici nu a intocmit vreun proiect. Dupa toate aceste etape ar urma, fireste, licitatia publica pentru lucrari. Ca sa inceapa, practic, sa lucreze asa cum trebuie, firma constructoare ar trebui sa demoleze WC-ul din curte, dar inainte ar trebui sa ridice un altul, deoarece directorul liceului a marturisit ca elevii nu ar avea unde sa-si faca nevoile.

CNI nu a avut cum sa deconteze doua santuri sapate in trei luni

Pe de alta parte, directorul general al CNI, Dan Durleci, a precizat ca are contract cu Jenica Pascut:

„Sigur ca da, eu am contract cu doamna de la primarie si dumneaei ar trebui sa supravegheze lucrarile. Este adevarat ca pina acum nu au primit nici un ban ca decont din partea CNI, deoarece nu au venit cu nici o situatie de lucrari“. Directorul general a mai spus ca investitia are termen de finalizare inceputul anului 2004 si ca ar fi de dorit ca, pina cel tirziu in octombrie, investitia sa fie finalizata in mare parte, deoarece in perioada de iarna nu se lucreaza la exterior.

In ceea ce-l priveste pe directorul subantreprenorului CIMORET SA, Tomita Tutuianu, acesta nu a fost de gasit in ultimele doua zile, nici la firma si nici pe telefonul mobil, pentru a primi lamuriri cum de au reusit muncitorii sa sape doar doua santuri in trei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS