16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncondeierea oualor - alt fel de pictura

Incondeierea oualor – alt fel de pictura

Tudor Diaconeasa, de 77 de ani, din Oboga – Olt este unul dintre putinii mesteri populari recunoscuti pentru maiestria incondeierii oualor, mestesug transmis din stramosi. De cind se stie, batrinul incondeiaza oua: „Nici nu mai tin minte cind am incondeiat primul ou. Eram copilandru. Bunicul meu, Marin Diaconeasa, m-a invatat. El era tare priceput; din miinile lui ieseau adevarate bjuterii“.

Intr-o lume in care produsele moderne au invadat piata, este tot mai greu sa respecti traditia si sa folosesti numai vopsele naturale. Cromatica oualor de Oboga este bazata pe tonuri calde: rosu, ocru, maro roscat, verde, colorantii fiind de origine vegetala.

„Valoare au numai daca s-au folosit vopsele naturale obtinute din coaja de anin sau de merisor, flori de mac. Pentru 100 de grame de vopsea trebuie trei kilograme de flori de mac“, spune Tudor Diaconeasa.

Batrinul povesteste ca ouale incondeiate in Bucovina l-au uimit prin frumusetea lor: „Am ramas crucit cind le-am vazut. Sint nemaipomenit de frumoase, insa nu se respecta traditia. Am luat si eu unul acasa, de curiozitate. Dupa un timp, i-a sarit vopseaua. Era vopsit cu carioca si dat cu lac. Nu asa se face arta populara!“.

Anual, Tudor Diaconeasa participa la citeva Tirguri de Mesteri Populari organizate in tara si, de fiecare data, el se intoarce acasa cu premii. „Cel mai de suflet premiu pentru mine este recunoasterea ca maestru popular al Academiei Artelor Traditionale din Romania“.

„Opere de arta“ la comanda

Incondeiatul oualor este un mestesug care se face cu migala. Dupa ce sint golite de continut incepe realizarea primelor desene cu un condei cu virf de argint si ceara de albine. Modelele lui Tudor Diaconeasa sint renumite si sint asezate la loc de cinste in toate muzeele de etnografie din tara, si nu numai. Acestea sint Cocosul de Oboga, Vulturul, Margaritarul, Calea ratacita, Heruvimul, Pana de paun, Pestele, Paianjenul.

„Cam o ora lucrez la un ou. Cele mai grele modele sint Vulturul, Pana de paun, Calea ratacita si Heruvimul“, spune mesterul.

Anual, Tudor Diaconeasa incondeiaza peste 700 de oua, toate la comanda. „Altfel nu ma apuc, pentru ca nu le cumpara nimeni“. Un ou de gaina se vinde cu 20.000 de lei, dar unul mai mare, de curca sau de gisca, cu 35.000 de lei.

Pentru a rezista in timp, de preferat sint ouale de tara si nu cele de stat.

De cind a imbatrinit si i-a slabit vederea, incondeiatul oualor a devenit un chin pentru maestrul Tudor; cu toate astea insa, ajutat de sotie si de nepotul sau Marian, de 14 ani, el nu renunta la incondeierea oualor. De altfel, nepotul ii calca pe urme si numele sau a inceput deja sa se remarce la Tirgurile de Mesteri Populari din tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS