13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTradiţia e mai tare decit directivele UE

Tradiţia e mai tare decit directivele UE

Desi romanii sint un popor de oameni pasnici, de citeva ori pe an lasa deoparte cumintenia si vad rosu in fata ochilor. Mai ales de Paste si de Craciun, razboinicia unora nu isi gaseste alinare decit dupa ce sacrifica vreo oratanie de prin gospodarie. Si, dupa ce ureaza „moarte porcului!“ (de Craciun) si isi sacrifica mieii din gospodarie (de Paste), oamenii se pregatesc de sarbatoare.

La sfirsitul anului trecut, directivele Uniunii Europene mai-mai ca au luat traditionalul cutit de la beregata nu mai putin traditionalului porc de Craciun, ca sa ii faca parte acestuia de o moarte nedureroasa.

Printr-un ordin al ministrului agriculturii, poporenii au aflat cu uimire ca trebuie sa-si deguste vinisoru’ la capatiiu’ grosteiului curentat, gazat sau impuscat, asa cum prevad Normele sanitar-veterinare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii, armonizate cu cele ale UE.

Porcii da, mieii ba!

In conformitate cu normele Uniunii Europene, proprietarii de pasari, iepuri, porcine, ovine si caprine le pot sacrifica sau ucide pentru consum propriu, in afara abatoarelor, cu conditia ca acestea sa nu fie supuse nici unui stimul, nici unei suferinte inutile, daca se poate „asomate“ in prealabil, adica supuse unor procese care sa duca imediat la pierderea cunostintei pina in momentul mortii animalului. Cutitului ucigas i-au fost gasiti inlocuitori: pistolul, electrocutarea, gazarea. Chestiunea insa e valabila numai in cazul porcilor, pentru ca, desi „sezonul mieilor“ bate la usa, de la minister n-a venit nici un semnal privind inlocuirea cutitului cu pistolul si in cazul mieilor.

„Mieii vor fi sacrificati ca si pina acum, dupa metoda clasica. Nu am primit nici un comunicat de la minister ca s-ar fi schimbat ceva, asa ca respectam obiceiurile. Nu poti sa stergi peste noapte o traditie!“, spune Eugen Diaconu, directorul Directiei Sanitar- Veterinare Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS