9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii gorjeni vor fi sanctionati daca vor trata bolnavii asa cum trebuie

Medicii gorjeni vor fi sanctionati daca vor trata bolnavii asa cum trebuie

• In unele sectii, suma alocata pentru medicatie este de 20.000 de lei pe zi- echivalentul a cinci aspirine • Medicii vor fi nevoiti sa obtina aprobarea colegilor pentru a-i da unui pacient un antibiotic mai scump • Daca depasesc numarul de internari sau suma infima alocata pentru tratament, medicii risca sa nu-si ia salariul

Sectiile spitalelor din Gorj au primit de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate(CJAS) anumite sume de bani in care trebuie sa se incadreze lunar. In functie de aceste sume, s-a calculat cit trebuie cheltuit in medie pe zi cu cazarea, masa si medicatia unui bolnav. De asemenea, fiecare sectie trebuie sa interneze un numar maxim de pacienti. Daca sumele alocate vor fi depasite, banii vor fi imputati medicilor, urmind sa li se opreasca din salariu. Fie ca e vorba de chirurgie, dermatologie sau oftalmologie, medicii spun ca este imposibil sa se incadreze in aceste sume, indiferent de cite economii ar face. Cheltuielile din lunile precedente si numarul bolnavilor care trebuie internati arata ca normele impuse de Casa de Asigurari de Sanatate sint rupte de realitatea din spitale.

Internarile au fost diminuate drastic

In aproape toate sectiile spitalelor gorjene, numarul maxim de internari permis este la jumatate din numarul de internari care s-au facut pina acum in fiecare luna. La Sectia de dermatologie este permisa internarea pe parcursul lunii aprilie a 99 de pacienti, in conditiile in care in luna martie au fost facute 150 de internari. De asemenea, perioada maxima de spitalizare permisa pentru fiecare bolnav trebuie sa fie de sapte zile, insuficiente in cele mai multe cazuri.

Seful Sectiei de dermatologie, doctorul Constantin Davidescu, spune ca, daca s-ar respecta aceste prevederi, s-ar face in dauna pacientului. „Este foarte greu de respectat suma de 20.000 de lei pe zi pentru medicatia unor bolnavi. Numai pina la jumatatea lunii aprilie noi am avut deja 67 de internari din cele 99 permise. Acum, inainte de sarbatori, probabil vor fi mai putine internari, dar dupa Pasti vor veni bolnavii in valuri“, a spus doctorul Davidescu. La Sectia de chirurgie a Spitalului Judetean Tirgu Jiu, numarul de internari permise este de 180, in conditiile in care media este de 250, in unele perioade ajungindu-se chiar la 300 de pacienti internati.

„De 20.000 isi ia cinci aspirine si sta acasa“

Nici la Sectia de oftalmologie lucrurile nu stau mai bine. Sint permise maximum 130 de internari, iar in luna martie prin sectie au trecut 200 de bolnavi. Suma alocata unui pacient din aceasta sectie este de doar 20.000 de lei pe zi pentru medicamente si 5.000 pentru materialele sanitare. „De 20.000 isi ia cinci aspirine si sta acasa. Nu avem cum sa ne incadram in aceste sume. Daca un pacient are nevoie de cefalosporina, care costa 500.000 de lei, taie ratia tuturor celorlalti bolnavi. Cum sa ne incadram in suma de 5.000 de lei pentru materialele sanitare, cind doar o seringa costa atit? Ni s-a comunicat ca tot ce se depaseste va fi imputat medicilor“, a spus Dana Vodislav, sefa sectiei.

Medicilor li se recomanda economie drastica

Conducerea spitalului spune ca medicii au dreptate, dar sustine ca trebuie facute eforturi pentru a respecta legea. „Stim ca banii sint putini si nu ne vom putea incadra, dar atit am primit de la CAS. Daca toate serviciile efectuate de spitale ar fi platite, am avea suficienti bani. Fiecare sef de sectie trebuie sa incerce sa se gospodareasca, sa ia dintr-o parte si sa dea in alta. Sa speram ca, intr-un fel sau altul, situatia se va rezolva. Poate se va reveni asupra deciziei“, a spus doctorul Emil Sandu, directorul Spitalului Judetean Tirgu Jiu. Conducerea Directiei de Sanatate Publica Gorj spune ca efectul acestei masuri trebuie sa fie acela de selecta mai bine internarile pentru a nu transforma spitalele in institutii de protectie sociala. „Este adevarat ca banii sint putini, dar se fac si multe internari sau cheltuieli nejustificate. Trebuie sa se faca economie. Medicii va trebui sa se consulte asupra tratamentelor prea scumpe care se administreaza unor pacienti. Poate va mai avea loc o rectificare bugetara si sumele vor creste. La masura de penalizare sa speram ca nu se va ajunge decit daca se va demonstra ca s-a facut risipa“, a spus Sanda Mischie, directoarea DSP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS