17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Jurnal de razboi

Razboiul din Irak in cifre

Cotidianul german Bild a incercat sa realizeze un bilant aproximativ al razboiului din Irak.

In rindul soldatilor fortelor aliate au fost cel putin 149 de morti si 495 de raniti.

De partea irakiana exista cel putin 2.300 de soldati morti, potrivit unor surse americane, cel putin 1.200 de civili morti, potrivit unor surse irakiene, cel putin 7.300 de prizonieri de razboi,dupa estimarile fortelor militare americane. La numarul victimelor de razboi trebuie adaugati si cel putin zece jurnalisti.

In ceea ce priveste fortele militare prezente pe front, din partea coalitiei exista in regiune aproximativ 300.000 de soldati, dintre care 255.000 de americani, 45.000 de britanici si 2.000 de australieni. De cealalta parte, fortele militare irakiene au putut conta pe aproximativ 380.000 soldati, plus intre 500.000 si 650.000 de rezervisti. In ceea ce priveste tipurile de armament folosite in razboi, cotidianul german apreciaza ca au fost folosit aproximativ 15.000 bombe de precizie, 8.000 de rachete explozive si aproximativ 800 de rachete de tip Tomahawk.

In privinta costurilor de razboi, Statele Unite au investit pentru actiunile militare din Irak si pentru perioada imediat urmatoare suma de 79 de miliarde de dolari, dintre care 62,6 miliarde reprezinta doar cheltuielile de razboi.

Marea Britanie a investit suma de 4,5 miliarde de euro. In urma bombardamentelor si a jafurilor, au fost devastate importante vestigii culturale, printre care Muzeul National si Biblioteca Nationala, a fost distrusa mare parte din infrastructura – cum ar fi conducte de apa si centrale electrice, iar mai multe spitale si cladiri publice au fost luate cu asalt de jefuitori. Se estimeaza ca, pentru reconstructia Irakului, va fi nevoie de cel putin 100 de miliarde de dolari. Potrivit Consiliului pentru problema refugiatilor al ONU, aproximativ 30.000 de irakieni s-au refugiat in Iran.

Fortele coalitiei au inchis o conducta de petrol care asigura legatura intre Irak si Siria

Statele Unite si Marea Britanie au inasprit masurile impotriva Siriei. Trupele americane au inchis o conducta de petrol care asigura legatura intre Siria si Irak, a declarat marti secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, citat de cotidianul german Die Welt.

„Stim ca fortele coalitiei au primit ordin de a inchide conducta de petrol si am fost informati ca aceasta misiune a fost indeplinita“, a precizat Rumsfeld in cadrul unei conferinte de presa, fara a preciza data la care a fost realizata operatiunea.

Conducta era folosita pentru a furniza petrol irakian Siriei, incalcind astfel embargoul impus Irakului de catre Natiunile Unite. Statele Unite au incercat sa confirme, in luna noiembrie, informatiile potrivit carora Irakul exporta petrol prin conducta care asigura legatura cu Siria.

Departamentul de Stat nu s-a opus, in acea perioada, folosirii acestei conducte, in conditiile in care Consiliul de Securitate al ONU l-a considerat drept o cale de export in cadrul programului „petrol contra hrana“.

„Acest lucru insemna ca platile se faceau sub control ONU, care se asigura ca banii sint folositi pentru nevoile umanitare ale poporului irakian“, a precizat purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat.

Irakienii au dezmnitit ca ar exporta petrol prin intermediul acestei conducte. Zilele trecute, Statele Unite isi intensificasera acuzatiile impotriva Siriei, potrivit carora aceasta tara ar gazdui pe teritoriul sau mai multi lideri irakieni ai fostului regim de la Bagdad, iar presedintele George W. Bush a lasat sa se inteleaga ca Siria are arme chimice.

Secretarul de stat american, Colin Powell, a declarat luni ca Washingtonul „va examina eventuale masuri diplomatice, economice sau de alta natura” impotriva Damascului.

Pe de alta parte, ministrul britanic de externe, Jack Straw, a respins acuzatiile potrivit carora coalitia intentioneaza sa extinda conflictul si in tarile vecine.

Potrivit ministrului britanic de externe , nu exista „nici o lista“ a unor urmatoare interventii militare ale fortelor coalitiei si ca, asadar, Siria nu trebuie sa se simta amenintata.

Un avion de recunoastere britanic s-a prabusit in Iran

Un avion de recunoastere britanic fara pilot s-a prabusit pe 7 aprilie in Iran, fara ca incidentul sa se soldeze cu victime, a anuntat marti purtatorul de cuvint al ambasadei Marii Britanii la Teheran. „Pe 7 aprilie, am informat autoritatile iraniene ca am pierdut controlul asupra unui avion de recunoastere fara pilot“, a precizat reprezentantul ambasadei. Potrivit presei iraniene, aparatul s-a prabusit intre orasele Khomein si Golpayeghan, la 200 de kilometri de frontiera cu Irakul. Autoritatile iraniene nu au facut nici o declaratie in legatura cu acest incident.

Patru morti si opt persoane ranite in noi schimburi de focuri la Mosul

Cel putin patru persoane au fost ucise si alte opt au fost ranite in urma schimburilor de focuri inregistrate ieri in apropierea cladirilor administratiei din Mosul, oras situat in nordul Irakului, potrivit informatiilor furnizate de surse spitalicesti.

Printre cadavre a fost identificat si cel al unui politist irakian. Unul dintre raniti a povestit cum membrii unui post de politie irakian situat la cateva sute de metri de cladirea administratiei din Mosul au tras pentru a-i indeparta pe hotii care incercau sa atace o banca din apropiere, episod urmat de tiruri de pe acoperisul cladirilor administratiei, unde s-ar afla soldati americani.

Soldat american ucis in Irak de camarazii sai

Un soldat din cadrul primei Divizii Expeditionare a Marinei americane a fost ucis marti de catre alti militari americani, care l-au confundat cu un inamic, potrivit unui comunicat dat publicitatii ieri de Comandamentul Central american (CENTCOM) din Qatar.

„La fata locului a fost trimis de urgenta personal medical, insa soldatul murise“, se arata in textul citat, care mai precizeaza ca o ancheta este in curs de desfasurare. Numele soldatului ucis si locul in care s-a petrecut acest incident nu au fost facute publice. Trei militari americani au fost ucisi, iar alti trei au fost raniti in apropiere de Bagdad, in circumstante aparent accidentale, in cursul ultimelor 24 de ore, a mai anuntat marti CENTCOM. In total, 123 de militari americani si-au pierdut viata de la declansarea razboiului din Irak, la 20 martie, se arata intr-un nou bilant, prezentat de Pentagon marti seara.

Trupele britanice au interzis accesul pe cheiurile de la Basra pentru a dezamorsa o bomba

Trupele britanice au interzis ieri accesul pe cheiurile de la Basra (in sudul Irakului), pentru a permite echipelor de deminare sa dezamorseze o bomba de o jumatate de tona, gasita in apropierea unui hotel din oras. Potrivit unui reprezentant al Garzilor Regale Irlandeze, bomba de mare precizie, de tip JDAM, ghidata prin satelit, a cazut de la bordul unui avion al coalitiei americano-britanice deasupra unor butelii de gaz din apropierea hotelului Sheraton, astfel incit militarii au fost nevoiti sa o detoneze. In acest scop, o zona de 500 de metri patrati a fost inchisa traficului.

Franta trimite 28,5 tone de ajutoare in Irak

Un avion care transporta 28,5 tone de ajutoare umanitare destinate populatiei irakiene va decola astazi de pe aeroportul parizian Orly, cu destinatia Amman. Potrivit unui purtatorul de cuvint al Ministerului francez al Afacerilor Externe, din Iordania, ajutoarele vor fi transportate de urgenta, cu camioanele, pina la Bagdad. Donatia vine din partea guvernului francez si a altor trei organizatii nonguvernamentale. Incarcatura de ajutoare consta in 4,5 tone de medicamente, 15 tone de statii de purificare a apei si 9 tone de material medical.

200.000 de dolari recompensa pentru cei care ofera informatii despre ascunzatoarea lui Saddam

Pentagonul ofera 200.000 de dolari recompensa celor care ofera informatii atit despre locul unde s-ar putea ascunde dictatorul irakian Saddam Hussein si ceilalti lideri ai regimului sau, precum si informatii despre armele de distrugere in masa.

Un purtator de cuvint al Ministerului american al Apararii, a spus ca pe linga recompensa in bani, irakienilor li se vor oferi alimente si alte lucruri de baza, in schimbul oricarei informatii despre membrii regimului irakian sau despre locurile in care sint ascunse arme de distrugere in masa.

Ofiterii americani din Irak pot oferi recompense de pina la 2.500 de dolari, iar comandantul trupelor americane din Golf, generalul Tommy Franks, a primit permisiunea de a plati informatiile primite cu pina la 50.000 de dolari. Pentru acele informatii care depasesc aceste sume este necesar acordul secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld, a mai afirmat purtatorul de cuvint.

Aceasta initiativa a Pentagonului este similara sistemului de recompense adoptat de Statele Unite in incercarea de a-l descoperi pe Osama bin Laden. Pentru informatii despre locul unde s-ar ascunde liderul organizatiei Al Qaeda s-a ajuns pina la recompense de citeva milioane de dolari.

Un inalt responsabil al serviciilor de informatii irakiene s-a refugiat in Siria

Un presupus inalt responsabil al serviciilor de informatii irakiene s-a refugiat in Siria, au anuntat surse guvernamentale americane, citate de postul de televiziune EuroNews. Aceasta informatie pare sa confirme acuzatiile administratiei americane la adresa Siriei, potrivit carora aceasta tara ofera azil liderilor irakieni fugiti din Bagdad.

Faruk Hijazi este considerat de CIA un personaj – cheie in relatiile dintre regimul de la Bagdad si terorismul international.

Potrivit Washingtonului, Hijazi a avut un rol extrem de important in tentativa de atentat din 1993 impotriva presedintelui american George Bush. Tentativa de atentat consta in a face sa explodeze o masina incarcata cu explozibili la sosirea presedintelui Bush in Kuweit, in aprilie 1993, in prima vizita in aceasta tara dupa eliberarea sa in urma razboiului din Golf din 1991. Daca acest prim plan nu ar fi reusit, un al doilea era prevazut, implicind tot explozia unei masini, de data aceasta in apropierea unui teatru unde urma sa i se decerneze fostului presedinte american titlul de doctor honoris causa.

Daca si acest plan esua, era prevazut un atentat sinucigas. In ultimii ani, Faruk Hijazi a fost ambasador al Irakului mai intii in Tunisia si apoi in Turcia; exact in acea perioada a luat legatura in repetate rinduri cu Osama bin Laden, oferindu-i adapost in Bagdad, atunci cind acesta cauta sa se refugieze din Afghanistan. La inceputul razboiului era in Turcia, iar dupa aceea a calatorit cu un pasaport diplomatic spre Siria, mai precizeaza sursele citate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS