12.6 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 1.200 de hectare insamintate cu griu sint calamitate de seceta

Peste 1.200 de hectare insamintate cu griu sint calamitate de seceta

Seceta si frigul au inceput, ca si anul trecut, sa-si puna amprenta pe culturile agricole insamintate in toamna. Cu toate ca zapada cazuta in aceasta iarna lasa impresia ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste prezenta apei in sol, in prezent pamintul inregistreaza un deficit de apa care nu va putea fi recuperat decit prin ploi. In acelasi timp, vintul si inghetul afecteaza grav culturile de paioase, punind in pericol si culturile de primavara. In conditiile in care ploile vor intirzia, specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Industrie Alimentara Gorj estimeaza un an greu pentru productia de griu. La sfirsitul saptaminii trecute, Ministerul Agriculturii a trimis la Tirgu Jiu un reprezentant care s-a deplasat in judet pentru a evalua situatia culturilor calamitate.

„Pe aceste terenuri nu se mai poate conta“

Situatia din teren nu i-a linistit pe reprezentantii Directiei Agricole. Acestia au constatat ca, pina in prezent, din cele 14.424 de hectare insamintate cu griu, 1.265 sint deja compromise.

„Cauzele care au condus la aceasta situatie ingrijoratoare sint seceta si temperaturile scazute. Plantele nu pot sa se dezvolte. In prezent, avem circa 200 de plante pe metrul patrat, in loc de 250 pina la 400, cit ar trebui. Pe aceste terenuri nu se mai poate conta. La fel se intimpla si la orz. Din cele 1.201 hectare insamintate, 60 sint calamitate. Anul trecut, a mai fost si inghetul de minus 19 grade Celsius. Deficitul de apa din sol persista, iar in sudul tarii este dezastru. Asteptam precipitatii. Culturile de griu insamintate in perioada optima arata bine. Unele au fost insa sufocate de zapada tirzie“, a declarat Petre Ecobici, directorul Directiei pentru Agricultura si Industrie Alimentara Gorj.

Se asteapta o productie buna la prune

Daca la culturile de paioase sint sute de hectare calamitate, in ceea ce priveste culturile de pruni si mar, Directia Agricola se asteapta la o productie peste media din ultimii ani. Gerul si temperaturile scazute au impiedicat inmugurirea pomilor si astfel florile nu au mai fost afectate. In judet, prunul este cultivat pe o suprafata de 6.000 de hectare, fiind pe primul loc alaturi de plantatiile de meri. Pentru a proteja plantatiile de pomi fructiferi de paduchele San Jose, Statiunea Pomicola a primit de la Directia Agricola un fond de 750 de milioane de lei. Acesti bani vor fi investiti in substante pentru tratarea pomilor, primariile putind sa incheie contracte cu Statiunea Pomicola pentru efectuarea tratamentelor la plantatiile care se afla pe raza localitatiilor respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS