12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate15.000 de convenţii civile - desfiinţate

15.000 de convenţii civile – desfiinţate

O dată cu intrarea in vigoare de la 1 martie a noului cod al muncii vor dispărea şi convenţiile civile. Acestea vor fi inlocuite cu contracte individuale de muncă pe o perioadă determinată. Un astfel de contract nu poate fi incheiat pentru mai mult de 18 luni şi nu poate fi prelungit mai mult de două ori consecutiv cu acordul părţilor.

Potrivit noului cod al muncii, salariatul incadrat cu contract individual de muncă pe o durată determinată poate fi suspus unei perioade de probă, cuprinsă intre cinci şi 45 de zile, in funcţie de numărul lunilor pentru care se incheie contractul şi de funcţia pe care este angajat.

In cazul in care o societate face angajări, patronii sint obligaţi să informeze salariaţii angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată despre eventualele locuri vacante şi pot participa la concurs in condiţii egale cu salariaţii angajaţi cu contract individual de muncă pe o perioadă nedeterminată.

Persoanele care sint angajate in baza unui contract individual de muncă pe o durată determinată vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi cele care au contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Adică vechime in muncă şi asistenţă medicală.

„Mulţi dintre cei care au mai multe slujbe vor spune că plătesc de două ori asigurările de sănătate şi toate celelalte contribuţii către stat. Insă, este ca şi cum ar avea un salariu mai mare şi li s-ar opri obligaţiile la suma respectivă. Avantajul este că suma totală ciştigată ii ajută la pensionare. Stagiul de cotizare se stabileşte şi in funcţie de veniturile realizate, ceea ce inseamnă că vor avea o pensie mai mare“, a spus Mihail Mohora, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj.

In Craiova, la ITM Dolj există in prezent 15.000 de convenţii civile şi peste 100.000 de contracte de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS