14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFonduri SAPARD de 206 milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului forestier

Fonduri SAPARD de 206 milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului forestier

Romania va cheltui pentru dezvoltarea sectorului silvic, in urmatorii patru ani, prin programul SAPARD al Uniunii Europene, suma de 206 milioane de euro, a declarat ieri Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Din totalul fondurilor, 117 milioane de euro reprezinta contributia UE, diferenta fiind asigurata de Guvernul Romaniei. Alte zece milioane de euro vor fi alocate, in acelasi scop, prin proiecte de infratire Phare, la care se adauga 30 de milioane de dolari dintr-un imprumut acordat de Banca Mondiala.

„Proiectul SAPARD privind silvicultura, care va fi acreditat pina la sfirsitul acestui an, vizeaza mai multe componente, precum impaduririle, cresterea numarului de pepiniere, drumurile, exploatatiile si proprietatile forestiere, imbunatatirea marketingului in acest sector. Este una dintre cele mai importante masuri din cadrul programului SAPARD“, a adaugat Steriu.

Rezultatele estimate prin derularea acestui program sint crearea a 1.200 de kilometri de drumuri forestiere, impadurirea a 15.000 de hectare de teren si infiintarea a aproximativ 90 de pepiniere.

„Cerintele Uniunii Europene in domeniul forestier sint actualizarea inventarului fondului forestier national, realizarea unui cadastru forestier anual si monitorizarea padurilor sub aspect al vegetatiei, solurilor si starii de sanatate“, a declarat Ovidiu Ionescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Monitorizarea padurilor sub aspectul vegetatiei, solurilor si starii de sanatate presupune costuri anuale de 182.450 de euro si inca 1,8 milioane de euro pe o perioada de trei ani incluzind dotarea cu echipamente.

De asemenea, cadastrul forestier necesita o finantare de cinci milioane de euro, in vreme ce inventarul fondului forestier va costa 200.000 de euro in 2003 si 2004 si cite 150.000 de euro la fiecare cinci ani, dupa 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS