20.1 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Mama a plecat in Italia ca sa putem plati intretinerea“

„Mama a plecat in Italia ca sa putem plati intretinerea“

Era marti dimineata, in jurul orei 10.00. Nici Steluta, nici Ramona nu se ridicasera din pat. Era prea frig, iar resoul lasat in priza pe timpul noptii nu reusea sa incalzeasca garsoniera strimta si saracacioasa. Stateau inca sub plapuma si se uitau la televizor. Pentru ultima data, pentru ca in cursul zilei urma sa le taie cablul.

Camera, nici prea mare, nici prea mica, se numara printre celelalte 40 de garsoniere mizere din blocul 40 de pe strada Motru. Doua paturi in aceeasi incapere, un televizor si zeci de papusi si maimutoi imprastiati prin toate colturile. Acesta este tot avutul surorilor Grecu. „Avere inchiriata“ insa, pentru ca nici pina acum nu au reusit sa cumpere garsoniera. De aceea a si plecat Mariana, mama lor, acum o saptamina in Italia – sa cistige niste bani sa le stie pe fete la casa lor.

„Toti vecinii nostri si-au cumparat garsonierele. Noi n-am putut. Am avut cheltuieli mari prin spitale, la scoala“, spuse Steluta, iesind de sub plapuma. „Nu stam de multa vreme aici. Acum trei-patru ani locuiam intr-un camin de nefamilisti. Mama s-a gindit ca ne-ar fi mai bine aici, e mai curat si mai ieftin…“ Imbracata in pulover si avind pantaloni grosi de lina, fata se duse linga resou sa-si incalzeasca miinile.

„Nu avem caldura. Ne-a facut o cunostinta resoul asta, acum un an. In blocul asta, toata lumea se incalzeste cu gaze, resouri improvizate ori calorifere electrice. Dar acestea costa si noi nu ne permitem… Caldura ne dau rar, cam tot atunci cind ne dau si apa calda. Oricum, majoritatea caloriferelor din bloc sint defecte, nu se incalzesc decit doi-trei elementi, asa ca tot la resou sau la aragaz ajungem…“

Ramona se ridica si ea. Abia cind dadu la o parte plapuma, se zarira ochisorii albastri si mirati ai baietelului de patru ani.

„E nepotelul nostru. Il aduce taica-sau de la tara. El lucreaza si nu are cu cine sa-l lase. Pina sa plece mama, ea statea cu copilul. Acum avem noi grija de el. E mai greu, ca trebuie sa mergem si la scoala“.

Daca a plecat mama, nu ne trebuie nici Craciun, nici Revelion

Ramona este in clasa a douasprezecea. Ar vrea sa mearga la facultate, dar a auzit ca anul viitor studiile superioare se vor plati – indiferent daca este facultate de stat sau particulara. Steluta are 15 ani, abia a intrat la liceu. Pentru ea, cheltuielile de scoala nu sint mari. Doar ca are niste probleme de sanatate, iar pentru ameliorarea lor s-au dus aproape toate veniturile familiei.

„La opt ani am fost operata de tumora la pancreas. De atunci iau tot timpul medicamente. Dupa operatia de apendicita, lucrurile s-au mai complicat, adica a trebuit sa cheltuim mai multi bani. Trebuie sa tin un regim alimentar strict, care costa. Anul trecut am fost internata din nou in spital. Au zis ca am meningita si mi-au facut punctii. De atunci mi-a aparut un nodul la ceafa. Nimeni nu stie insa ce este. Doctorii i-au zis mamei ca degeaba sta cu mine aici, ca ar trebui sa ma duca la Bucuresti…Si nici nu va inchipuiti cite milioane costa, iar noi nu stim cum sa platim datoriile ca sa nu ne dea afara din casa …“

Din doua alocatii si un salariu de muncitoare, pe care il primea mama fetelor, familia Grecu abia a reusit sa supravietuiasca trei ani in garsoniera de pe strada Motru. Spitalizari, tratamente, scoala, mincare. Datoriile s-au adunat luna de luna, aducindu-le in pragul disperarii.

„Noua milioane restanta la chirie, alte citeva la intretinere. Abonamentul la cablu nici nu mai stiu de cind nu e platit. Astazi trebuie sa vina sa-l taie. Nu stiu cum o sa ne descurcam. Iarna e lunga. La Craciun sau Revelion nici nu ne gindim. Vor trece ca niste zile obisnuite. Mai ales ca acum mama e plecata. Inainte era altceva, ne bucuram de Sarbatori impreuna, chiar si in saracie… “

Ramona si Steluta au ramas singure doar de citeva zile. Vazind ca aici nu exista nici o posibilitate de a cistiga mai multi bani, Mariana, mama lor, a plecat in Italia sa munceasca. A chemat-o o prietena, asigurind-o ca o va ajuta sa-si gaseasca de lucru.

„Nu stiu cit o sa stea… Zicea ca vreo trei-patru luni. Vrea sa cumpere garsoniera. Nu costa mult – 25 de milioane – dar aici nu o sa poata stringe niciodata aceasta suma dintr-un salariu de doua milioane. Nu e un apartament de lux, dar macar va fi a noastra“, spune Steluta, resemnata.

De cind au ramas singure, fetele incearca sa se descurce cum pot. Gatesc cu rindul, spala cu rindul. O vreme vor reduce drastic toate cheltuielile, pentru ca sint hotarite sa plateasca toate datoriile pina se intoarce mama lor. La Mos Craciun nici nu se incumeta sa se gindeasca. Dar sint sigure ca va veni la vara, din Italia….

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS