19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostii angajati de la AVIOANE Craiova au facut coada la prefectura

Fostii angajati de la AVIOANE Craiova au facut coada la prefectura

Peste 50 de disponibilizati de la AVIOANE Craiova s-au prezentat ieri-dimineata in audienta la prefectul Cornel Mondea, reclamind inca o data ca intreprinderea refuza sa le plateasca aproximativ 5,3 milioane de lei de persoana, completare la cele doua salarii compensatorii la care aveau dreptul in urma trecerii in somaj, incepind cu 1 februarie 2002.

La inceputul acestui an, AVIOANE Craiova a disponibilizat 518 angajati, carora li s-a promis, pe linga ajutorul de somaj, si contravaloarea a doua salarii medii pe fabrica, din momentul desfacerii contractelor de munca. Muncitorii spun ca au primit pina in prezent doar opt milioane de lei, dar ca ar mai avea de primit peste cinci milioane, deoarece calculul platilor compensatorii nu ar fi fost facut corect.

„Din ce sa cumparam brad si porc de Craciun?“

„In momentul in care s-a calculat salariul mediu pe fabrica nu s-a tinut cont si de veniturile sefilor, care erau foarte mari. In afara de asta, ni s-au mai perceput si impozite nejustificate. Noi am fost trecuti in somaj cu 1 februarie 2002, iar ordinul Ministerului Industriei si Resurselor, prin care se faceau disponibilizari in industria de aparare, a aparut pe 15 februarie. Din aceasta cauza noi primim doar 1,7 milioane de lei, in loc de 3,7 milioane, cit primesc ceilalti. Sintem singurii din industria de aparare in aceasta situatie“, spune Maria Belu, fosta salariata la AVIOANE Craiova.

Suma pe care o revendica muncitorii de la conducerea fabricii se ridica la aproximativ 2,6 miliarde de lei. Ieri, peste 200 dintre cei 518 disponibilizati au facut coada la Tribunal, in asteptarea unui raspuns favorabil in procesul intentat pentru recuperarea banilor.

„Ne lasati fara nici un ajutor, acum, in prag de Sarbatori. Din ce sa cumparam brad si porc de Craciun?“, erau cele mai intilnite reprosuri pe buzele oamenilor adunati la Prefectura Dolj.

De altfel, somerii au facut copii dupa adresa trimisa in urma cu un an de secretarul de stat Decebal Ilina catre conducerea SC AVIOANE, in care se specifica negru pe alb ca data de desfacere a contractelor de munca a celor care urma sa plece in somaj era 15 februarie 2002, si nu 1 februaire, asa cum de fapt s-a procedat. Oamenii s-au imprastiat, insa nu inainte de a primi de la prefect o noua promisiune ca la Craiova banii vor sosi integral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS