14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrumul catre o bursa de studii trece prin patul sponsorilor

Drumul catre o bursa de studii trece prin patul sponsorilor

O tinara din Tirgu Jiu a cistigat o bursa unica in tara, dar nu are bani sa plece la studiu in Anglia

Mariana Buse este o tinara din Tirgu Jiu, studenta in ultimul an la Facultatea de design vestimentar a Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca. Talentul si munca de patru ani i-au adus fetei o bursa, unica in tara, la o prestigioasa facultate din Anglia. Partea grea nu a reprezentat-o, pentru Mariana, obtinerea bursei, ci stringerea banilor care sa acopere costurile de cazare si transport pina in Anglia. Au existat si sponsori care au apreciat talentul tinerei si au ajutat-o cu bani. Altii au crezut de cuviinta sa-i ceara anumite favoruri in schimbul banilor. Pentru intregirea sumei necesare, Mariana a facut apel si la Consiliul Local Tirgu Jiu.

Obtinerea unei burse de studiu in Anglia a reprezentat pentru Mariana incununarea talentului si eforturilor pe care le-a facut de-a lungul anilor de studiu. Bursa este unica in tara si pentru orice tinar designer ar reprezenta sansa de a incepe o cariera de succes. Din nefericire, talentul si inteligenta nu sint suficiente pentru un tinar care are sansa de a invata in strainatate, iar daca este vorba de o tinara care mai arata si bine, lucrurile incep sa se complice. Transportul, cazarea si intretinerea pe perioada celor trei luni cit dureaza bursa, depasesc cu mult banii pe care facultatea ii va da Marianei pentru bursa. „Banii pe care ii voi primi de la scoala imi vor ajunge pentru drumul dus-intors pina in Anglia si pentru abonamentele pe transportul local care acolo este foarte costisitor. Banii pentru cazare, masa, unele materiale pentru studiu trebuie sa ii pun eu. Numai cazarea costa 1.000 de dolari. Pentru familia mea, suma este destul de mare, asa ca am incercat sa gasesc un sponsor. Nu am cautat in Cluj pentru ca nu cunosc pe nimeni, iar acolo sint multi astfel de studenti care pleaca la tot felul de burse si cer bani la sponsori. M-am gindit ca in Tirgu Jiu am sanse mai mari sa gasesc sponsori“, a povestit Mariana.

„Am gasit si oameni dezinteresati care m-au ajutat“

Pentru obtinerea banilor necesari, Mariana a incercat sa ia legatura cu mai multi sponsori care sa o ajute. Nici aici lucrurile nu s-au dovedit prea usoare. Din pacate, in multe dintre cazuri, eventualii sponsori i-au dat de inteles ca trebuie sa-i rasplateasca pentru bunatatea lor. „Nu as vrea sa insist prea mult pe acest aspect. Este adevarat ca am primit unele propuneri, dar nu vreau sa vorbesc prea mult despre asta pentru ca eu sint inca la inceputul drumului si nu vreau sa incep cu un scandal. Important este ca au fost si exceptii. Am gasit si oameni dezinteresati care m-au ajutat si carora le multumesc foarte mult pentru efortul pe care l-au facut. Mai am insa nevoie de niste bani“, a spus Mariana. Pentru completarea sumei, tinara a facut apel la Consiliul Local Tirgu Jiu, care se intruneste astazi. Ea a venit special de la Cluj pentru a participa la sedinta de consiliu . „Daca nu o sa se aprobe suma, atunci probabil familia mea va fi nevoita sa faca niste credite de care sa traga ani de zile. Nu vreau sa fiu o povara pentru ei. O alta varianta ar fi sa incerc sa-mi gasesc eu o slujba in Anglia, dar asta nu mai e bursa de studiu, este munca la negru, pentru ca nu avem voie sa facem asa ceva“, a mai spus tinara. Mariana va trebui sa plece in Anglia cel tirziu in luna februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS