15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnii candidati la UE din primul val au restante la negocieri

Unii candidati la UE din primul val au restante la negocieri

Presedintele in exercitiu al Consiliului European, premierul danez Anders Fogh Rasmussen, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca spera ca pina la Summit-ul de la Copenhaga, din decembrie, sa poata fi incheiate negocierile cu toate cele zece state candidate la UE care vor intra in primul val.

Premierul danez a adaugat ca nu poate oferi garantii in acest sens, deoarece exista inca unele probleme cu citeva dintre tarile candidate, iar daca aceste aspecte nu se rezolva in urmatoarele 23 de zile ramase pina la summit, negocierile nu pot fi incheiate. Statele care sint pregatite pentru aderare nu trebuie sa astepte alte tari care nu sint gata, considera premierul danez.

Presedintele in exercitiu al UE a refuzat insa sa spuna care dintre cele zece tari candidate au probleme si ar putea sa nu finalizeze negocierile pina in decembrie, dar a sfatuit autoritatile din statele candidate sa ia foarte in serios aceasta problema. El a reiterat ceea ce a subliniat si comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, ca exista anumite aspecte care se pot negocia referitoare la probleme financiare si perioade de referinta, dar si chestiuni care nu sint flexibile, cum ar fi deciziile Summit-ului de la Bruxelles, din luna octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS