16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorul Licut trebuie sa-si gaseasca un contracandidat

Profesorul Licut trebuie sa-si gaseasca un contracandidat

Un cadru didactic al Scolii Palilula din comuna Bucovat-Dolj s-a inscris inca din primavara la concursul care urma sa fie organizat pentru ocuparea postului de director la aceeasi unitate de invatamint. Dascalul este, cel putin pina acum, singurul candidat pentru amintita functie. Insa, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean(ISJ) Dolj nu prea se grabeste sa organizeze concursul, preferind sa-l mentina in functie cu delegatie pe fostul director, care nu mai indeplineste conditiile pentru a candida.

Scoala cu clasele I-VIII Palilula, din comuna doljeana Bucovat, este o unitate de invatamint mica. Are vreo 90 de elevi vitregiti de soarta, caci invata ca vai de ei, in trei schimburi, in niste camarute cit o chilie de calugar. Motivul: cladirea principala a scolii este in reparatie capitala, fiind cuprinsa in programul de reabilitare cu finantare prin Banca Mondiala. Din aceeasi cauza, profesorii nici macar nu au cancelarie. In pauze, cadrele didactice se aduna pe holul strimt, unde nu exista macar o masa, nefiind loc pentru asa ceva. Termenul de executie al lucrarilor de constructie la cladirea scolii expira peste citeva zile, dar finalizarea nu se intrevede nici pe departe.

Probleme la aceasta scoala ar fi destule, insa omul care sa se ocupe de ele – directorul – nu prea exista, functia fiind ocupata cu delegatie de fostul director, prof. Razvan Cucu.

Mi s-a spus ca „nu am verde“

Directorului Cucu i-a expirat mandatul inca din luna aprilie, cind ISJ Dolj trebuia sa organizeze concursul pentru ocuparea postului. Un asemenea concurs chiar a fost prevazut in aprilie, anuntindu-si participarea doi candidati: prof. Marin Licut, titular al scolii, si fostul director. „Cei de la inspectorat au gasit in dosare o mica neregula, in sensul ca recomandarile consiliului profesoral nu mentionau numele profesorilor carora le-au fost acordate pentru a participa la concurs. Din aceasta cauza a fost aminat concursul“, spune profesorul Licut.

Intre timp, neregula din dosare a fost rezolvata, iar conducerea ISJ Dolj s-a dumirit ca fostul director al Scolii Palilula nu mai poate candida, neavind calificativul „foarte bine“ pe ultimii patru ani. Ramas singurul candidat, Licut a asteptat in van concursul: „De cite ori m-am dus la Inspectoratul Scolar Dolj sa ma interesez, m-au ametit ca se va tine concursul ba in luna iulie, ba in august, ba in septembrie, ba in sesiunea octombrie. Doar ca sesiunea din octombrie au aminat-o din nou si au defalcat-o in doua perioade: noiembrie 2002, respectiv aprilie 2003. De fiecare data, Scoala Palilula a fost propusa pentru sustinerea concursului de director, dar a fost scoasa de pe lista pe ultima suta de metri“.

Marin Licut considera ca vinovata de aceasta aminare este „doamna inspectoare Luminita Ionita, care evita scoaterea postului la concurs, pastrindu-l astfel in functie pe fostul director, numit cu delegatie. La dinsa am fost de nenumarate ori, dar mi-a spus ca «nu am verde»“.

Cine se opune organizarii concursului?

Lasind de-o parte afirmatiile profesorului Marin Licut, ne-am intrebat si noi cine-l tine in brate – vorba lui Toma Caragiu – pe actualul director cu delegatie, aminind la nesfirsit concursul. Si am pornit pe fir…

„Postul de director de la Scoala Palilula va fi scos la concurs in luna aprilie 2003. Nu stabilesc eu pentru ce scoli se va organiza concursul de director. Decizia o ia conducerea inspectoratului, in functie de anumite prioritati, dar mai multe amanunte despre aceasta problema ar putea oferi inspectorul general adjunct Monalisa Galeteanu. Iar profesorul Licut, daca intr-adevar ar fi dorit sa se tina concursul, trebuia sa se zbata, sa vina la inspectorat, nu sa se plinga pe la ziare“, a declarat inspectorul de management scolar Luminita Ionita.

Mirata, dar si deranjata ca i-a fost amestecat numele in aceasta situatie, prof. Monalisa Galeteanu, inspector general adjunct al ISJ Dolj, a mentionat: „Nu sint eu persoana care a stabilit la ce scoli urmeaza sa se tina concursul de director. Decizia in acest sens i-a apartinut domnului inspector general Constantin Busoi“.

„Generalul“ Constantin Busoi a precizat: „Programarea scolilor in cele doua sesiuni pentru concursul de directori a fost facuta de inspectorul de management si de mine. Stiu ca Licut vrea sa fie director, merge peste tot in audiente pentru fixarea concursului. Problema este mai delicata, caci exista conflicte intre cadrele didactice din scoala. Au fost mai multe anchete in aceasta privinta. Ar trebui sa se inscrie la concurs cineva din afara, altfel s-ar putea sa ramina postul neocupat“. Sa insemne asta ca inspectorul general prevede deja ca profesorul Licut nu va lua concursul?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS