14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoua suflete traiesc de azi pe miine intr-o casuta darapanata

Noua suflete traiesc de azi pe miine intr-o casuta darapanata

Povestea familiei Neniu, din Barboi, o stie toata comuna. Mircea si Georgeta Neniu sint oameni sarmani. Stau intr-o casuta pe care de ani de zile incearca s-o tencuiasca, dar nu au bani pentru asta. Si nici pentru a repara acoperisul prin care ploua. Au sapte copii, trei fete si patru baieti, cel mai mic avind un an si jumatate, iar cel mai mare – 16 ani. Si, ca si cind nu le-ar fi de ajuns, Georgeta asteapta inca un copil, fiind insarcinata in luna a patra, ca „unde maninca noua, s-o gasi si pentru al zecelea ceva de-ale gurii“.

Principalul venit al familiei Neniu il constituie alocatiile copiilor, la care se adauga ajutorul social oferit de primarie, plus ceva bani primiti de la oamenii din sat care-l ia pe Mircea la munca. In batatura lor saracacioasa nici pomi nu mai au, pentru ca au fost taiati ca sa aiba ce baga pe foc. Doar un dulau alb umbla de colo-colo, cersind parca si el un colt de piine. In rest, nici o oratanie nu scurma prin curte. O purcica se aude dintr-un cotet, dar, neavind ce sa manince, nu a ajuns nici macar cit ciinele de grasa.

Sotul a fost mutilat

de amantul gelos

De parca saracia nu i-ar fi lovit de ajuns, asupra membrilor familiei Neniu s-a abatut acum vreun an o alta nenorocire.

Mircea Neniu si-a pierdut un ochi. I l-a scos Aurel Pahonie, un consatean care a intrat intr-o noapte in casa si l-a lovit in cap cu securea. N-a tintit prea bine, ca Mircea ar fi fost mort acum. Lovitura a cazut piezis, suficient insa cit sa-l lase pe barbat fara ochiul sting. Agresorul a fost arestat si va sta ani multi in puscarie, fiind acuzat de tentativa de omor.

Despre mobilul faptei acestuia, Mircea si Georgeta nu spun decit ca ar fi vorba de „o dusmanie mai veche, desi asta era bun prieten cu noi, venea tot timpul pe la noi prin casa“. Gura lumii spune insa mai multe: Pahonie, se zice, ar fi fost amantul Georgetei si, intr-un moment de gelozie, ar fi vrut sa-l inlature pe sotul iubitei sale. Cit de adevarata este aceasta varianta, doar cei implicati pot sti.

Neniu si ai sai ramin, in ciuda acestei povesti, niste oameni sarmani, care se descurca si ei cum pot, muncind pe la vecini pentru a avea de-o varza murata si niste untura incalzita – principalul lor meniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS