15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCartografierea prin satelit va combate erorile umane din Primaria Craiovei si poluarea municipiului

Cartografierea prin satelit va combate erorile umane din Primaria Craiovei si poluarea municipiului

Craiova va avea in curind un sistem nou de cartografiere prin satelit, care va permite o mai buna administrare a orasului si prevenirea unor catastrofe ecologice. Autoritatile locale intentioneaza sa achizitioneze un sistem care va permite alcatuirea unei baze de date cu tot ceea ce exista in municipiu, de la retele subterane, la arbusti, indicatoare si capace de canal.

Fondurile sint externe si nerambursabile (programul ISPA ar fi solutia potrivita), exemplul este romanesc (numai municipiul Baia Mare a demarat un astfel de proiect), iar asistenta este asigurata de specialistii de la Ministerul Mediului si de la Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH). Sistemul-pilot pentru estimarea impactelor asupra mediului in sprijinul planificarii urbane a folosintelor de teren va utiliza tehnologie Open-GIS, precum si proceduri de estimare a nivelului de poluare. Sistemele Informatice Geografice (SIG sau GIS) reprezinta ansambluri de tehnici, metode, echipamente si persoane care au ca scop gestionarea informatiei geo-referentiate, cu ajutorul calculatorului.

Adio constructii pe conducte, avarii nedetectate si… gropi neinventariate!

Desi implementarea programului necesita timp, proprietarii de retele utilitare pot rasufla usurati: nu se va mai construi in zonele in care se afla conductele, iar depistarea unui punct de reper, fie el cos de gunoi sau copacel proaspat plantat, se va face in timp record si doar printr-un simplu „clic“. Si toate acestea cu ajutorul a patru sateliti, care vor asigura o marja de eroare de 2 mm! Ovidiu Vanghelie, sef Serviciu gospodarie comunala din cadrul Primariei Craiova, a precizat ca, dupa achizitionarea sistemului GIS, specialistii din primarie, in colaborare cu cei de la Inspectoratul de Protectie a Mediului, vor asigura, prin intermediul aparatelor GPS (sisteme de pozitionare geografica) cartografierea municipiului. In functie de prognoza meteo, sistemul va fi capabil sa alcatuiasca scenarii de prevenire a eventualelor accidente ecologice cauzate de poluare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS