13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutoritatile romane vor elabora o noua scrisoare suplimentara la acordul cu FMI

Autoritatile romane vor elabora o noua scrisoare suplimentara la acordul cu FMI

Autoritatile romane vor elabora, la finalul vizitei delegatiei FMI, o noua scrisoare suplimentara de intentie la acordul stand-by, care ar putea fi prelungit pina in luna august a anului viitor, a declarat ieri ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu. „Incepind de saptamina viitoare vom discuta cu delegatia FMI memorandumul pe care il avem cu ei. Discutiile vor fi axate pe continuarea procesului de privatizare a BCR, modul in care s-au efectuat privatizarile, probleme de restructurare, ca principal obiect de negociere, si vom elabora impreuna cu ei o noua scrisoare suplimentara de intentie“, a spus Tanasescu.

Ministrul finantelor a adaugat ca scrisoarea suplimentara va fi prezentata spre discutie boardului FMI in perioada urmatoare. Tot saptamina viitoare vor fi definitivate noile termene privind privatizarea Bancii Comerciale Romane. Mihai Tanasescu a mai spus ca se are in vedere o noua rectificare bugetara, luind in considerare evolutia economica din ultima perioada si gradul superior de colectare din lunile trecute: „Speram ca rectificarea sa fie pozitiva si sa reusim sa o prezentam in octombrie-noiembrie anul acesta“.

Potrivit lui Tanasescu, de la introducerea Ordonantei 40/2002 pentru recuperarea arieratelor bugetare, au fost inregistrate venituri suplimentare la bugetul de stat de aproximativ 4.000 de miliarde de lei. El a adaugat ca acest act normativ a adus nu doar o mai buna colectare a veniturilor, ci si o disciplinare a agentilor economici si o stopare a crearii de noi arierate.

Continuarea relatiei cu FMI este considerata de ministrul finantelor ca absolut necesara, intrucit creeaza credibilitate si o anumita sustinere a politicilor economice promovate de executiv. „Continuarea relatiei cu FMI poate fi realizata tot printr-un acord stand-by de durata mai lunga sau pe un nou tip de instrument, precautionary (acord stand-by sau acord extins prin care un stat membru al FMI se obliga sa indeplineasca anumite conditii pentru a avea acces la resursele FMI, desi a indicat Consiliului Director ca nu va apela la aceste fonduri decit in cazuri speciale -n.r.). Sintem deschisi la orice forma de colaborare“, a mai spus Tanasescu.

Acordul stand-by are o valoare de 383 de milioane de dolari si a fost incheiat la sfirsitul lunii octombrie a anului trecut. FMI a aprobat, la sfirsitul lunii august, memorandumul suplimentar de politici economice din cadrul acordului stand-by, care expira in luna martie 2003, si eliberarea transelor doi si trei din imprumut, in valoare de 109 milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS