18.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii se ingramadesc sa-si ia certificat de handicapat

Gorjenii se ingramadesc sa-si ia certificat de handicapat

Inspectoratul Teritorial de Stat pentru Handicapati (ITSH) Gorj inregistreaza lunar peste 40 de cazuri noi de persoane adulte cu handicap, adica dublu fata de anul precedent. Acestora li se adauga in fiecare luna aproximativ 30 de copii, 90% dintre ei nascindu-se cu o forma de handicap.

„Multi dintre oameni vin sa-si obtina certificatul pentru a beneficia de subventia acordata. Batrinii cu diferite boli nu mai fac fata conditiilor de viata si vin pentru a mai obtine niste bani. De asemenea, vin oamenii care pina acum au avut un venit si din anumite motive nu-l mai au“, a spus Clara Serbanoaica, reprezentanta ITSH. Pentru persoanele cu handicap de gradele I si II, legea prevede un ajutor de 875.000 de lei, din care se scade orice venit de alta natura.

Numai in ultima luna comisia de expertiza a analizat 225 de cazuri

La sfirsitul lunii septembrie, in evidenta si in plata ITSH Gorj se aflau 3.335 de persoane cu handicap, dintre care 1.223 cu gradul I. Alti 696 de pensionari figureaza ca handicapati, dar pentru ca pensia pe care o primesc depaseste ajutorul de handicapat, nu mai primesc nici o subventie din partea Inspectoratului. Numai in ultima luna, prin fata comisiei de expertizare au trecut 242 de persoane.

„Nu li s-a intocmit la toti dosar. Unii au venit pentru reexpertiza pentru ca le-a expirat certificatul“, a precizat reprezentanta ITSH. Desi numarul persoanelor cu handicap inregistrate este din ce in ce mai mare, integrarea acestora in societate se face tot mai greu. Principala problema ramine obtinerea unui loc de munca, numarul celor care au o slujba fiind extrem de redus. La Bursa de munca pentru handicapati, desfasurata in urma cu citeva luni in Gorj, doar doua persoane si-au gasit de lucru, desi numarul celor dornici sa practice o meserie a fost destul de mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS