20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViata de comunitar: 14 zile de pedigree, meniu completat cu eutanasie

Viata de comunitar: 14 zile de pedigree, meniu completat cu eutanasie

Doua saptamini, atit mai au de trait ciinii care ajung in adapostul canin de la Facai si carora nimeni nu vrea sa le fie destul de prieten incit sa le devina stapin. E drept, sint doua saptamini in care patrupezii au mincare, sint deparazitati, li se poarta de grija si sint aparati de intemperii si de pericole.

Dar, daca in acest rastimp, nu se gaseste un suflet de om milos si dornic de un prieten necuvintator, majoritatea vor ajunge in cimitrul canin din preajma adapostului. Fara suferinta, fara mila, doar euthanasierea si un ciine mai putin.

Picior de vizitator nu a mai calcat de aproape o saptamina pe la adapostul de la Facai, desi masina hingherilor aduce zilnic citeva animale.

Anul trecut, edilii Craiovei nu au ramas insensibili la problema delicata a maidanezilor; au dispus construirea adapostului, au angajat personal, medic veterinar care sa ingrijeasca de sanatatea animalelor; lunar se atribuie fonduri pentru hrana si tratamentul patrupedelor si, incet-incet, masura da rezultate. Cel putin asa spun autoritatile locale, iar noul regulament al activitatii de ecarisaj, aprobat de consilierii craioveni in sedinta ordinara de luni, 30 septembrie, acopera scaparile din regulamentul interior.

Consilierii locali stiu ca exista craioveni care se opun „ridicarii“ ciinilor, ca unii oameni mai agreseaza hingherii cind acestia isi fac datoria, ca altii isi plimba nestingheriti si fara botnita ciinii cu potential agresiv. Putini stiu insa ca, desi in adapostul canin de la Facai, conditiile sint bune, ciinii ramin tot ai nimanui.

„Zilele astea, nu a venit nimeni sa infieze vreun ciine! Si, de regula, nici nu prea vin craiovenii, vin tot oameni de la tara si iau cite un ciine, doi, dar mai mari, ca ii folosesc pentru paza. Pe astia mai mici nu ii vrea nimeni“, spune paznicul Vlad Stan. Numarul ciinilor din adapost e aproape constant.

Ni se arata custile curate, ciinii satui. Se vede buna organizare, dupa cum se vede si tristetea animalelor, care, la apropierea noastra, dau semne de agitatie. „Parca ar sti ce ii asteapta“, murmura unul dintre paznici.

Primim asigurari ca toti ciinii care ies din stabiliment sint castrati si deparazitati. Daca ies vii. Cei gasiti si nerevendicati de nimeni sau maidanezii fara „priza“ la oameni sfirsesc in putul igienizat, care serveste de cimitir canin. Oricum, putini se intereseaza de soarta lor, iar si mai putini isi asuma responsabilitatea de a purta de grija unui animal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS