16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterviu in exclusivitate cu Jesús Carmona Núòez, purtatorul de cuvint al Consiliului UE pe problemele „justitie si afaceri interne“

Interviu in exclusivitate cu Jesús Carmona Núòez, purtatorul de cuvint al Consiliului UE pe problemele „justitie si afaceri interne“

– Care este comentariul dvs. privind faptul ca se incepe un asemenea dialog, fie si la un nivel informal, in absenta oricarei discutii prealabile cu Parlamentul European si fara o informare a parlamentelor nationale?

– Trebuie sa luam in calcul data la care va avea loc aceasta reuniune, 13-14 septembrie, adica la doar citeva zile dupa celebrarea implinirii unui an de la tragicele evenimente de la 11 septembrie. Deci, in primul rind, as spune ca este un mijloc de a demonstra SUA ca europenii intentioneaza sa faca ceva foarte serios in domeniul luptei impotriva terorismului. Pentru moment, Parlamentul European nu a fost consultat, procedura de consultare nu a fost initiata inca, insa va asigur ca se va cere opinia Parlamentului, iar Consiliul va tine seama de ea in redactarea unui eventual text final.

– Paragraful din text care vorbeste despre crearea unor „echipe comune de investigare“ cu SUA are vreo baza juridica reala? Nu contravine oare a ceea ce este stipulat acum la nivel de UE, si anume faptul ca acest tip de anchete este de competenta exclusiva a autoritatilor nationale?

– Intr-adevar, acum nu exista nici o reglementare si nici un fel de baza legala pentru a se constitui asemenea echipe comune de investigare intre SUA si UE…

– …alcatuite, daca am inteles bine spiritul in care este compus documentul, din membri ai FBI si ai altor servicii de lupta antiterorista si elemente din serviciile cu acelasi profil din statele UE!

– Asa este. Dar, in acest domeniu, cel putin in prezent, va fi aplicata exclusiv legislatia nationala, deci orice actiune in domeniu se va face in cadrul acordurilor bilaterale intre SUA si statele membre care doresc sa participe. Ceea ce mai exista acum este o cooperare recent instaurata la nivel de EUROPOL, dar fara nici un fel de componenta operationala de teren. Este o posibilitate despre care vom discuta saptamina viitoare, ministrii de justitie si cei de interne vor fi intrebati daca sint de acord cu oportunitatea unor asemenea echipe.

– Se vorbeste si despre o viitoare actiune comuna intre UE si SUA privind controlul comunicatiilor. Principiul a fost aprobat de Parlamentul European, dar stim ca americanii fac asta prin intermediul sistemului ECHELON, condamnat oficial de europeni ca fiind ceva impotriva principiilor democratiei. Cum se impaca cele doua directii de lucru, in ce va consta aceasta colaborare?

– Intentia nu este tocmai de a lega cele doua sisteme, ECHELON, pe de o parte, si viitorul sistem european, pe de alta. Intentia este sa vedem cum putem coopera mai strins, dar nu stim deocamdata ce masuri si ce actiuni concrete vom adopta in viitor. Intentia este de a lega mai mult sistemele noastre de telecomunicatii, dar nu cred ca ECHELON ar putea sa fie sistemul aplicabil in Europa.

– Ultima nelamurire priveste precizarea conform careia unele tari din UE ar putea adopta prevederi legislative care sa permita trimiterea in SUA de marturii si persoane care sa apara ca martori in procese care ar avea ca miza pedeapsa cu moartea. Oare asa ceva nu contravine tuturor pozitiilor politice adoptate de europeni in ultimele decenii?

– Sint complet de acord cu punctul dvs. de vedere. Trebuie sa vedem care sint acele state membre care ar sustine o asemenea pozitie, deoarece, pina in prezent, toate statele membre sint de acord cu abolirea pedepsei cu moartea. Dupa cum stiti, au existat nenumarate declaratii si apeluri ale UE catre SUA pentru ca acestea sa renunte la aplicarea pedepsei cu moartea, pedeapsa despre care am afirmat intotdeauna ca este infamanta si inumana. As fi extrem de surprins ca, la nivel european, sa se ajunga la o pozitie comuna, favorabila acestei idei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS