14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTirgujienii nu vor avea nici caldura, nici apa calda in aceasta iarna

Tirgujienii nu vor avea nici caldura, nici apa calda in aceasta iarna

Jumatate din consumatori s-au debransat de la retea, iar ceilalti nu-si achita datoriile. Acest lucru va face ca la iarna un oras intreg sa ramina fara caldura si fara apa calda. Ion Popescu, directorul AQUATERM, a declarat ca situatia este grava intrucit cei care beneficiaza de serviciile acestei societati nu pot fi convinsi sa-si achite datoriile. Sint si situatii in care platile se fac in functie de hotaririle politice si de apartenenta politica a conducatorilor unitatilor care beneficiaza de caldura si apa calda.

Datoriile pe care SC AQUATERM din Tirgu Jiu le are de recuperat de la agentii economici si de la asociatiile de proprietari, pentru serviciile de salubritate, furnizarea apei si a agentului termic au ajuns la 100 de miliarde de lei. Cea mai mare parte a datoriilor, aproximativ 78 de miliarde de lei, apartin persoanelor fizice. In ceea ce priveste societatile comerciale, primul loc in topul datornicilor il ocupa ROSTRAMO cu 391 de milioane de lei, MACOFIL, cu 209 milioane, si ARTEGO, cu 163 de milioane. Conducerea societatii a trecut la un program de sistare a apei reci acolo unde datoriile erau mai vechi.

„In prima faza le dam un preaviz de cinci zile. Apoi oprim apa, urmind ca in 24 de ore sa aduca jumatate din suma pentru a primi iar apa rece. Restul datoriei se reesaloneaza. S-a apelat deja la aceasta masura, dar nu a dat tot timpul rezultate. Societatea ROSTRAMO nu mai are apa potabila si foloseste niste instalatii proprii“, a precizat Ion Popescu, directorul AQUATERM. In cazul unor societati, conducerea AQUATERM a apelat la justitie pentru a mai recupera din bani. Este si cazul societatii CITEX, cu care societatea furnizoare de servicii este in proces de mai multe luni, dupa ce in prealabil i-a debransat de la apa sediul si o statie de betoane.

Scolile si spitalele nu pot fi amenintate cu sistarea apei potabile

O situatie speciala in rindul datornicilor AQUATERM o au scolile si spitalele. Spitalele din Tirgu Jiu au datorii de 3,6 miliarde de lei, reprezentind contravaloarea apei si a serviciilor de salubritate. Scolile au si ele datorii care au ajuns la noua miliarde de lei. Spre deosebire de agentii economici, aceste institutii nu pot fi amenintate cu sistarea apei potabile.

„La spitale si scoli, factorul politic este cel care decide achitarea datoriilor. De cind au fost preluate de administratia locala, institutiile de invatamint intra sub tutela Directiei de Patrimoniu, care decide plata datoriilor. La spitale, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate se ocupa de plata datoriilor“, a precizat Ion Popescu. Cea mai grava situatie se inregistreaza la asociatiile de proprietari ale caror datorii continua sa creasca.

Pentru rezolvarea partiala a situatiei, conducerea AQUATERM a decis convocarea acestora pentru stabilirea unor reesalonari.

„Exista trei categorii de oameni. Cei care s-au debransat pentru ca nu pot sa plateasca, aceia care s-au debransat pentru ca vor conditii mai bune si si-au pus centrala de apartament si cei care nici nu se debranseaza, dar nici nu platesc. In aceste conditii, noi nu ne mai permitem sa facem investitii in repararea sau modernizarea unor centrale de cartier de care beneficiaza poate doar 20% din cei arondati. Se va ajunge sa renuntam la activitatea de furnizare a agentului termic“, a mai spus directorul AQUATERM.

Pina la inceputul sezonului rece se estimeaza ca jumatate din apartamentele din Tirgu Jiu vor fi debransate la cerere. Pentru rezolvarea problemei caldurii in oras, primaria a demarat un program de instalare a unor microcentrale de bloc. In primavara acestui an au fost instalate patru astfel de centrale, in prezent aflindu-se in faza de proiectare alte 12. Reprezentantii primariei promit ca tirgujienii care vor beneficia de astfel de microcentrale de bloc vor plati mai putin pentru incalzirea apartamentelor decit daca si-ar instala propria centrala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS