17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn comunele Pades si Glogova nu s-a eliberat nici un titlu de proprietate

In comunele Pades si Glogova nu s-a eliberat nici un titlu de proprietate

Primarii si secretarii de primarii din Gorj au reusit „performanta“ de a pune in posesie numai 16,27% din suprafata de teren. Pentru a scoate din impas primarii cu mari intirzieri, conducerea judetului a dispus ca sefii Directiilor Agricole din comune sa intocmeasca lunar documentatia pentru cel putin 50 de titluri, care sa le fie si inminate cetatenilor. Daca nu isi vor indeplini planul hotarit de Prefectura Gorj, angajatii primariilor vor ramine fara salarii.

In aproape toate localitatile din judet, situatia in ceea ce priveste titlurile de proprietate este dezastruasa.

De peste un deceniu, sefii comunelor nu au putut sau nu au vrut sa isi faca datoria, desi au fost platiti sa o faca. Din 1990 si pina in prezent, a fost pusa in posesie o suprafata de 33.187 de hectare de teren agricol si padure, cifra reprezentind aproximativ 62% din titlurile de proprietate care trebuie emise.

Pentru ca sa nu se spuna ca au tras mita de coada, sefii primariilor au mai pus in posesie un teren-doua: citeva gradini si ceva suprafete de padure. Marile terenuri, care insumeaza citeva zeci de hectare pentru un cetatean de exemplu, nici macar nu au fost masurate.

Cu toate acestea, pentru a atinge proportia de 90% de titluri eliberate, prefectul de Gorj i-a somat pe angajatii primariilor, ca, pina la sfirsitul anului, sa elibereze cite 50 de titluri in fiecare luna. Lucru aproape imposibil, avind in vedere ca in ultimele sase luni va trebui sa fie pusa in posesie o suprafata de 34.189 de hectare, adica mai mult decit li

s-a dat cetatenilor in 12 ani. Cei care vor avea restante la eliberarea titlurilor vor „zbura“ de pe posturi, dupa cum a precizat subprefectul judetului Gorj, Eugen Vilceanu.

Exista o explicatie: „Toti sint in posesia terenurilor, dar nu au titluri“

34 de specialisti in agricultura din primariile comunale au fost pusi la treaba, ei fiind ajutati de 12 angajati din cadrul Directiei Silvice Gorj. Comunele cu cele mai slabe rezultate la eliberarea titlurilor de proprietate sint Pades si Glogova cu nici un titlu eliberat in acest an, urmate de comuna natala a lui Nicolae Mischie, Godinesti, cu un titlu de proprietate eliberat, Branesti cu doua titluri, Sacelu cu 14 si Cruset cu 18 titluri.

„Salarizarea specialistilor care ii vor ajuta pe primari se va face in functie de rezultatele obtinute, adica dupa numararea proceselor-verbale de punere in posesie. Am obtinut o dezlegare de la Oficiul National de Cadastru, de a facilita eliberarea a 50 de titluri pe luna, fara o documentatie mai ampla. Planul cadastral se va face ulterior, iar pe masuratori se va trece doar lungimea si latimea, plus vecinii. Nu este o legislatie noua. Daca nu vor face aceste lucruri: liber! Ne despartim! Nu e posibil ca dupa 12 ani sa avem numai 14-15%. Ori o sa faca 50 pe luna, ori sa plece! La suprafetele mari, unde un titlu are cinci pagini, si volumul de munca e la fel, vor numara cinci titluri in loc de unul“, a spus subprefectul Vilceanu. Referitor la situatia existenta, Petre Ecobici, seful Directiei Agricole Gorj, a afirmat: „Toti sint in posesia terenurilor, dar nu au titluri“.

Lucru confirmat si de Sofia Burnaz din comuna Hurezani, care, desi isi cunoaste terenurile pe care trebuie sa le primeasca, atunci cind i-a cerut primarului din localitate eliberarea titlului de proprietate, acesta i-a raspuns ca nu poate fiindca are examene la facultatea de drept.

In acelasi timp, desi mai sint de retrocedat 60.000 de hectare de padure, Directia Silvica, pentru a respecta prevederile legale, a dat afara 21 de angajati. Padurea insa nu a fost pusa in posesie, prin urmare in citeva localitati nu mai are cine sa o pazeasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS