13.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOuale de pe piata craioveana provin de la Bradesti

Ouale de pe piata craioveana provin de la Bradesti

Singurele ferme mari din judetul Dolj unde sint produse oua pentru consumul populatiei sint la Bradesti. Afacerea unuia dintre investitorii de aici este pornita din pasiune si din dragoste pentru animale, fiind dusa mai departe chiar daca nu se dovedeste intotdeauna rentabila.

Craioveanul Geromin Biltac a avut inca din copilarie „boala“ cresterii pasarilor si animalelor. Pasiunea lui s-a transformat intr-o afacere in 1997, cind tatal sau a infiintat SC PIX COMTOUR SRL, a cumparat una dintre fermele de pasari de la Bradesti si i-a dat mina libera fiului sa-si puna in aplicare gindurile.

„In loc sa stau si sa ma distrez prin baruri, lasind treaba pe mina altuia, eu muncesc cot la cot cu angajatii mei“

„Am inceput prin a pregati halele vechii Ferme 3, apartinind de AVICOLA Bradesti. Halele erau in paragina, se furase aproape tot, prin curte nu mai ramasesera decit pomii si gardul. Dupa pregatiri, am facut primul pas, cumparind 10.000 de pui de carne de la Sibiu, pe care i-am vindut dupa citeva saptamini in stadiul de pui zburati“, povesteste tinarul Geronim Biltac.

Afacerea a luat amploare in perioada urmatoare. „Am ajuns in acest an la 30.000-40.000 de pui de carne vinduti de la 1 aprilie. In prezent mai am 4.000 de pui si 12.000 de gaini ouatoare. Dar asta nu e tot: mai am 80 de porci si 30 de scroafe fatatoare. Am si o oaie. Acasa, in Craiova, am si multi porumbei, unii in valoare de citeva mii de dolari.

In loc sa stau si sa ma distrez prin baruri, lasind treaba pe mina altuia, eu muncesc cot la cot cu angajatii mei. Nu m-am insurat si cred ca nici n-o sa am timp sa fac asta. Si ce fata m-ar accepta, in conditiile in care sint mai mult plecat – ba la ferma, ba cu camionul plin cu pui sau oua prin tara“, a spus Geronim, care la doar 24 de ani este vicepresedinte al Asociatiei Crescatorilor de Pasari din judetul Dolj.

„Cine are curaj si bani se poate apuca de o asemenea afacere, dar trebuie sa stie ca este o munca titanica“

Cea mai mare cantitate de oua de pe piata doljeana provine de la Bradesti, in special de la ferma lui Geronim Biltac, unde sint produse aproximativ 10.000 de bucati zilnic.

Cumparate la 17-18 saptamini, gainile de aici incep sa oua la 20-24 de saptamini si dau randament cam 70-80 de saptamini, timp in care trebuie sa produca aproape 300 de oua. Pentru asta au insa nevoie de furaje speciale, care sa tina loc de… cocos, caci asa ceva nu exista in marile ferme.

Seceta s-a facut si aici simtita, preturile la furaje crescind vertiginos. Nici desfacerea n-a mers prea bine.

„Am fost nevoit sa vind ouale si cu 700-800 de lei bucata, desi pretul de productie ar fi cam de 1.300-1.400 de lei bucata. Se intimpla si asa ceva, poate si din cauza ca statul nu ne ajuta cu absolut nimic. Cred ca asta a fost cel mai rau an de pina acum. Cu toate astea, eu nu renunt, eventual imi diversific activitatile pentru a face fata financiar. Iar cine are curaj si bani se poate apuca de o asemenea afacere, dar trebuie sa stie ca este o munca titanica“, a spus Geronim Biltac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS