14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSanatatea sexuala a barbatilor romani - noua problema a mileniului trei

Sanatatea sexuala a barbatilor romani – noua problema a mileniului trei

„Patul face si desface“ este o zicala romaneasca, pentru unii o definite a unei casnicii fericite.

Indiferent de avere, religie, statut social sau virsta, in viata fiecarui individ, sexul joaca un rol extrem de important. Chiar daca pentru multi acest subiect este inca tabu, trebuie sa recunoastem faptul ca o viata sexuala plina de insatisfactii sau frustrari are repercusiuni neplacute asupra psihicului, sanatatii si chiar asupra relatiilor cu ceilalti oameni, mai ales ca 83% dintre barbati si 63% dintre femei acorda o importanta deosebita sexului.

Din pacate, in ultimii ani s-a observat o „imbolnavire“ a vietii sexuale a poporului roman. Tinind cont de faptul ca natalitatea este intr-o continua scadere, ca tot mai multe relatii se destrama din „nepotrivire de caracter“, tratarea disfunctiilor sexuale a devenit un obiectiv principal pentru multi specialisti.

Conform unui studiu efectuat de o firma de medicamente de renume, s-a constatat ca 25% dintre barbatii adulti romani au diferite disfunctii sexuale – incapacitatea de a obtine si/sau de a mentine o erectie suficienta pentru realizarea unui act sexual satisfacator.

Termenul „disfunctie erectila“ defineste mai precis natura acestei tulburari de dinamica sexuala decit termenul de impotenta . Cercetarea a fost efectuata pe subiecti cu virste cuprinse intre 35 si 70 de ani.

Conform acestor estimari, aproximativ 1,3 milioane de barbati romani sufera de disfunctii erectile, adica in tara noastra exista aproximativ 1,3 milioane de cupluri a caror viata sexuala ridica diferite probleme.

Dr. Nicolae Calomfirescu, presedintele Asociatiei Romane a Disfunctiei Sexuale, spune ca nu se poate stabili numarul exact al persoanelor care au astfel de probleme pentru ca nu intotdeauna acestea apeleaza la specialisti:

„La unii pacienti disfunctiile erectile pot fi o consecinta a unui tratament la o alta afectiune, la altii pot fi un semnal care denota o alta afectiune mult mai grava. Este foarte important ca barbatii care au astfel de probleme sa ceara sprijinul unui medic pentru a beneficia de un tratament medicamentos. Disfunctia erectila pot fi minora, medie sau completa. Tratamentul oral este foarte bun, dar acesta nu da o rezolvare permanenta problemei, ci doar ajuta sa depasesti un anumit moment“.

Cel mai bine cotat medicament pentru tratarea disfunctiilor erectile este la ora actuala Sidenafilul, cunoscut sub denumirea comerciala de Viagra.

Primul „sexolog“ – medicul de familie

Mindria, lipsa unei educatii sau rusinea ii determina pe foarte multi pacienti sa nu discute cu un medic problemele pe care le au.

„Erectia este singurul element din sexualitate care poate fi cuantificat. Avem declaratii ale pacientilor sau ale partenerelor acestora. In general, nu virsta determina disfunctia erectila. Ea este cauzata in principal de degradarea starii generale de sanatate din cauza altor afectiuni“, afirma Nicolae Calomfirescu.

Dr. Geoarge Mitroi, medic urolog la Clinica de Urologie din Craiova, spune ca primii specialisti cu care bolnavii ar trebui sa intre in contact sint medicii de familie:

„Un pacient merge la medicul de familie si acesta ar trebui sa descopere toate problemele pe care bolnavul le are, chiar daca este vorba de vreun subiect greu de abordat. Din pacate, putini medici de familie fac acest lucru si, din aceasta cauza, multe probleme de tipul disfunctiilor erectile ramin nerezolvate“.

In prezent, in Romania exista foarte putini medici sexologi, aceasta specialitate obtinindu-se doar in urma unor cursuri postuniversitare. Barbatii care sufera de disfunctii erectile se pot adresa insa medicilor urologi sau andrologi, care ii pot ajuta sa depaseasca aceasta problema.

1,3 milioane de barbati romani au diferite disfunctii erectile, conform unui studiu. Acelasi studiu a evidentiat ca doar 17% dintre subiecti au afirmat ca sufera de disfunctie erectila, iar dintre acestia doar 7% au urmat un tratament.

Proiectia statistica la nivel mondial pentru anul 2005 este apreciata la 411 milioane de barbati cu disfunctie erectila, avind virsta cuprinsa intre 40 si 69 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS