13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInteractiunea guvern-mass-media, perspective americane si romanesti

Interactiunea guvern-mass-media, perspective americane si romanesti

Doua zile „s-au infruntat“ la Brasov, sub patronajul Ministerului Informatiilor Publice, ziaristii din presa locala, purtatori de cuvint si experti in comunicare. Seminarul „Interactiunea guvern-mass-media, perspective americane si romanesti“, desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute la Poiana Brasov, a reunit romani si americani fericiti sa dezbata relatia dintre grupuri profesionale situate uneori in conflict.

Este cunoscut faptul ca intre ziaristi si purtatorii de cuvint exista de multe ori neintelegeri, mai ales din cauza ca ultimii citati uita uneori ca sint in slujba contribuabilului si nu cosmeticieni la mina sefilor al caror cuvint il poarta.

Americanii au venit cu exemple, mereu cu exemple si, chiar daca de multe ori in analizele teoretice patriotismul nu i-a lasat sa declare evidenta, acele exemple au aratat ca relatia guvern – mass-media e aceeasi in toata lumea: in general, tensionata.

Atita timp cit insa fiecare isi face treaba cu profesionalism se poate instaura o relatie de colaborare bazata pe adevar si incredere.

Prezent la seminar, Vasile Dincu, ministrul informatiilor publice, s-a declarat adeptul unei informari corecte si in timp real, pornind de la comunicatorii guvernamentali, prin media a cetateanului. Fara minciuni si un adevar complet, spus deodata, chiar daca e jenant pentru guvern – a sustinut partea americana.

Sa mai indulcim putin adevarul atunci cind e cazul – a fost parerea unui purtator de cuvint roman. Dar cu acest gen de cosmetica, ziaristii n-au putut fi de acord: vrem adevarul, chiar daca este crud!

Mult mai multe si pline de interes subiecte s-au discutat la seminarul din Poiana Brasov. Foarte importanta a fost participarea americana, oameni de valoare de dincolo de ocean care au intrat in contact direct cu Romania si au aflat ca e o tara normala, cu oameni normali, cu probleme normale; o tara europeana ca oricare alta. Mai mult, calitatea fizica a expertilor in comunicare din minister si din prefecturi demonstreaza ca Romania poate fi pe unul din primele locuri in orice clasament estetic.

Participantii americani – oameni de top

1. Aaron Epstein, coordonator al pregatirii reporterilor grupului Post-Newsweek. Fost corespondent national al grupului Knight-Ridder pe probleme de justitie. Coautor al volumului „A Year in the Life of the Supreme Court“.

2. Kathryn Gest, vicepresedinte executiv al Powel Tate. Timp de zece ani, secretara de presa a senatorului William Cohen (fost secretar al apararii). A fost purtatoarea de cuvint a senatorului Cohen si consiliera sa pe probleme de comunicare. A detinut presedintia Conferintei Organizatiei Internationale a Muncii de la Geneva cu privire la conditiile de munca ale ziaristilor. A fost managing editor al saptaminalului de politica Congressional Quarterly, care abordeaza teme legate de Congres.

3. Rhonda Grayson, producator la CNN International si coordonatoare a relatiei cu posturile de televiziune afiliate. Realizatoare a unor materiale cu subiecte din afara Statelor Unite. Anterior a lucrat ca producator si reporter pentru WLKY-TV Louisville.

4. Larry Lipman, Biroul de presa din Washington al Grupului Cox. Fost presedinte al National Press Club, al Regional Reporters Association si fost presedinte al Capitol Press Club. A mai lucrat la Orlando Sentinel si la Frederic News Post.

5. Jeannie Layson, vicepresedinte al Dickerson Communications in Atlanta. A coordonat campania de alegeri pentru postul de guvernator si ulterior pentru Senat a actualului senator Zell Miller. A fost secretar de presa a lui Zell Miller pe cind acesta era guvernatorul Georgiei.

6. Owen Ullmann, redactorul pentru Washington al USA Today, coordonatorul materialelor despre Departamentul de Stat, Pentagon si problemele economice. A fost senior redactor al Biroului din Washington al publicatiilor grupului Knight-Ridder.

7. Robert Sims, editorul lui Crockett Times, Alamo. Fost secretar adjunct de presa al Casei Albe si presedinte al National Geographic Magazine Group. Este autorul cartii „The Pentagon Reporters“.

8. Prof. Lee B. Becker, directorul lui James M. Cox Jr. Center for International Mass Communication Training and Research al lui Grady College of Journalism and Mass Communication, Universitatea Statului Georgia. Coordonatorul actiunii. Temele centrale de cercetare ale Prof. Becker sint piata de munca in mass-media si rolul presei in procesul de democratizare.

9. Prof. C. Ann Hollifield. Departamentul de Telecomunicatii al lui Grady College of Journalism and Mass Communication. University of Georgia. Este directorul lui Faherty Broadcast Management Laboratory. A lucrat ca ziarista de televiziune si ca redactor la un saptaminal de afaceri.

10. Dr. Tudor Vlad, director adjunct al James M. Cox Jr. Center for International Mass Communication Training and Research. Organizatorul actiunii pe partea americana. A fost seful departamentului de jurnalistica al Universitatii „Babes-Bolyai“. A fost redactor-sef adjunct al revistei Tribuna si redactor-sef al publicatiilor Centrului de Studii Transilvane.

Participanti doljeni

Din judetul Dolj au participat Adina Sandoiu, purtator de cuvint al prefecturii, si doi tineri experti in comunicare de la OTIP, Daniela Mihaela Bosoteanu si Mihai Ciprian Padeanu.

Gazeta de Sud a fost reprezentata de directorul ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS