9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniunea Europeana si o gramada de moloz - disputate de un satean si de primarul din Rosia de Amaradia

Uniunea Europeana si o gramada de moloz – disputate de un satean si de primarul din Rosia de Amaradia

Localnicii au facut cereri catre primarie pentru a putea fura carbune din cariera

Rosia de Amaradia este una dintre cele mai mari comune din judetul Gorj, dar si cele mai napastuite de vitregiile naturii, precum si de lipsa resurselor financiare. Acest lucru a amplificat problemele sociale din comuna, oamenii fiind nevoiti sa traiasca de pe o zi pe alta. Mai mult decit atit, in aceasta localitate micile gainarii sint la ordinea zilei, autoritatile izbutind cu greu sa controleze fenomenul infractionalitatii. Cu toate acestea, edilii au incercat sa ia si masuri, punindu-i pe barbatii si pe tinerii din Rosia sa patruleze noapte de noapte pe ulitele comunei. Nimeni nu a cirtit, fiindca totul era spre binele comunitatii. Iar pentru a potoli spiritele, primarul Cristinel Faitar a incercat, in urma cu mai multe luni, sa interzica fumatul si bautura in barurile satesti, insa fara prea mare succes. Nevoia de aliniere la cerintele europene l-a indemnat pe primar sa le implementeze consatenilor un pic din vederile sale europene, insa oamenii nici ca vor sa renunte la fumat sau la un pahar de bere. Acestia parca mai tare s-au invrajbit, o parte din patroni gindindu-se chiar sa prelungeasca programul barurilor.

Unul dintre cei mai incrincenati luptatori impotriva normelor primarului Cristinel Faitar este Constantin Micu. Conflictul a pornit de la un sant pe care primarul l-a realizat pe linga proprietatea sateanului, aruncind pamintul pe gardul acestuia. In 2001, edilul a mobilizat mai multi cetateni din satul Rosia de Sus, pentru a demola un bazin care a fost construit pentru colectarea apei. In locul acestui bazin a fost sapat un sant in care a fost introdus un burlan. Constantin Micu se plinge ca pina in prezent primarul nu a „binevoit“ sa ridice molozul rezultat din demolarea bazinului, moloz care i-a fost aruncat pe gard. Au urmat numeroase plingeri catre primarie si chiar catre Prefectura Gorj. Pentru gramada de moloz, si primarul a dat semnalul de alarma. Astfel s-a trecut la o analiza la rece a problemelor la care au participat si 13 consilieri locali. A urmat si o concluzie, trasa cu ajutorul postului local de politie, Constantin Micu fiind amendat in baza unei sesizari facute de primar. Valoarea amenzii a fost de 150.000 de lei. Vazindu-se incoltit, Constantin Micu a facut alte doua plingeri catre prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, dar si catre primul-ministru. Nici un raspuns. Deocamdata…

„Ai auzit tu de Uniunea Europeana?“

Chiar in momentul in care am mers la Rosia de Amaradia, intimplator sau nu, a avut loc si o prima ciocnire cu public, intre satean si primarul Faitar. Ambii au incercat sa isi impuna in vazul lumii punctul de vedere. „Domnu’ primar, ce facem, dom’ne, cu molozu’, ca l-ai pus pe gard? Spui ca sa facem, sa dregem, dar cine respecta legea in comuna asta? Daca nici primarul nu o respecta. N-avem de nici unele. Ne-au luat frigurile pe toti!“, s-a plins sateanul privind indurerat gardul care rezista eroic in fata presiunii exercitate de moloz. Replica primarului a fost pe masura: „Ai auzit tu de Uniunea Europeana? Tu ai vazut ce fac aia? Sint departe… Sa te duci sa repari biserica, aia sa faci. Sa te duci sa pui si tu tabla pe acoperis, asa cum munceste lumea. Nu stiti decit sa vorbiti, dar sa puneti mina pe munca nu stiti. Unde o sa ajungem asa? Vrei sa vina primarul sa iti ia pamintul de la poarta? De fapt, ia stai asa ca iti mai aplic eu o amenda sa nu mai avem probleme. Si ti-am spus de atitea ori ca o sa luam si molozul asta de pe gard, dar sint atitea probleme de rezolvat in comuna asta. Cum vrei sa dam inainte?“ Conflictul s-a stins repede, lupta surda parind ca va continua alta data. „Eu nu stiu ce sa mai fac. Ma uit asa in urma lui si imi fac cruce. O sa intram si in Uniunea Europeana. Eu cred totusi ca molozul va fi luat de pe gardul meu. Se va face o data dreptate pe lumea asta, ca prea merg toate pe dos? De fapt, primarul trebuie sa respecte legea. A zis ca ma amendeaza… Poftim, sa ma amendeze, ca platesc, dar o sa merg pina’n pinzele albe pentru molozul asta si pentru alte treburi“, a spus hotarit Constantin Micu.

„Am luat si noi doua carute, dar nu spunem nimic!“

Daca in urma cu un an si jumatate la Rosia de Amaradia sute de oameni furau carbune pentru a cistiga o piine si alte produse, acum lucrurile au evoluat. Cariera Rugetu a fost locul de unde o parte din cei din Rosia de Amaradia au exploatat cu echipamente rudimentare, ce-i drept, stratul de carbune ramas in urma excavatoarelor. Unii au furat cu carul, altii, cu sacul. Dar o categorie mai organizata a furat cu camioanele. Acestea treceau nestingherite prin fata postului local de politie. Si pentru ca erau asa de numeroase, politistii s-au cam saturat sa le opreasca si sa mai trinteasca vreun dosar penal la cite un amarit, care declara ca moare de foame. Seful postului de politie a fost transferat in alta localitate si, bineinteles, ca aceasta mutare a adus cu sine si o schimbare: ca pe niciunde in tara, furtul de carbune a fost „legiferat“. Pentru a avea un control mai bun al intrarilor si al iesirilor de carbune din cariera, primarul a adunat cereri de la oameni. Acestia au solicitat iarna trecuta cite o caruta, doua sau trei de carbune. Iar primaria a aprobat. Nici nu exista o alta solutie. Oamenii au scos carbune din cariera pe de o parte, iar politia a inceput sa cerceteze, pe de alta parte. Carbunele s-a facut de mult scrum in sobele localnicilor, multumiti ca au iesit din iarna dezghetati. Dumitru Cotosman este unul dintre cei care au beneficiat de carbune, insa, cu toate ca a depus cerere la primarie, nu isi prea aminteste cum a „procedat“: „Am luat si noi doua carute, dar nu spunem nimic! Am depus o cerere, cred ca pentru trei. Acum nu mai conteaza ce a fost. Am luat si noi carbune dupa ce au trecut altii cu rabele. Si nu numai noi am luat. Toata lumea, daca a facut cerere.“ Unii sateni au facut cerere catre directorul Exploatarii Miniere Securi, altii, catre primarul Cristinel Faitar. Iar edilul a aprobat ridicarea de carbune pentru foc „din zona unde s-a terminat exploatarea miniera“, respectiv pe unde a trecut frontul de lucru. Majoritatea cererilor catre primar sint standard: „Subsemnata Tita Rozalia, domiciliata in comuna Rosia de Amaradia, judetul Gorj, va rog a-mi aproba si mie sa iau trei cara de carbune din cariera.“ Cele catre directorul carierei sint parca trase la copiator, o mare parte dintre acestea continind urmatoarele cuvinte: „daca aveti buna placere“, „speranta“ si „Va multumesc anticipat“. Astfel au iesit satenii din Rosia de Amaradia din iarna. Oricum, furtul de carbune se pare ca a mai scazut. Acest lucru se datoreaza in mare parte acoperirii cu pamint a straturilor de carbune ramase in urma exploatarii. In prezent, terenul a fost redat circuitului agricol, mai multi localnici cultivind in acest loc porumb.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS