18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolitistii de frontiera din Mehedinti nu au masini, echipamente si tehnica de calcul

Politistii de frontiera din Mehedinti nu au masini, echipamente si tehnica de calcul

Politia de Frontiera din Mehedinti a inregistrat, in primele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, progrese semnificative in domeniul prevenirii actiunilor ilegale, desfasurate pe fisia de granita. Cu toate acestea, in domeniul cooperarii organelor de ordine si in zona combaterii fraudei si coruptiei, progresele au fost limitate.

Chiar daca rezultatele, in ansamblu, sint mai bune fata de anul trecut, fenomenul infractional la frontiera s-a acutizat. A crescut numarul persoanelor interesate de falsificarea pasapoartelor romanesti, care sa fie utilizate pentru intrarea in spatiul Schengen, trei astfel de grupuri fiind arestate de la inceputul anului. A crescut numarul persoanelor din alte zone ale tarii, in special din Moldova, care doresc sa mearga in Iugoslavia si care trec prin PCTF Portile de Fier I. In primele trei luni, politistii de frontiera au executat 215 actiuni preventive-o medie de 21 de misiuni pentru fiecare din cele opt sectoare de activitate. Alte 278 de actiuni au fost desfasurate impreuna cu organe specalizate – Inspectoratul Judetean de Politie Mehedinti, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei Mehedinti, Serviciul de Informatii si Protectie Interna, Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, Serviciul Roman de Informatii. S-au aplicat 1.073 de amenzi contraventionale, in valoare de 500 de milioane de lei, pentru 550 de persoane fiind aplicate avertismente. S-au confiscat bunuri in valoare de 750 de milioane de lei. Politistii au solutionat 32 de cauze penale, in care s-au savirsit 104 infractiuni de catre 67 de persoane. Dintre acestea, in 12 cauze, 15 faptuitori au fost cercetati pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in patru cauze, 11 faptuitori au fost cercetati pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei, in patru cauze, opt faptuitori au fost cercetati pentru actiuni de racolare, indrumare, calauzire si organizare de activitati, in vederea trecerii ilegale de persoane peste frontiera, in noua cauze, 26 faptuitori au fost cercetati pentru intrarea ilegala a unor cetateni romani intr-un stat strain, intr-o cauza, cinci faptuitori au fost cercetati pentru savirsirea infractiunii de contrabanda. Din totalul de 67 de faptuitori, 55 au fost cercetati in stare de libertate si 12, in stare de retinere si arestare preventiva. Pe parcursul primelor trei luni ale anului, prin punctele de frontiera din Mehedinti au tranzitat 131.547 de persoane, cel mai activ punct fiind Portile de Fier I. Ca urmare a unor diverse nereguli, nu s-a permis intrarea in tara a 121 de cetateni straini si iesirea a 2.355 de romani si zece straini.

Pasapoarte pentru lumea sclaviei

„Din pacate, a inceput sa creasca numarul cauzelor cu autori necunoscuti, deoarece in aceste grupuri, ce se ocupa cu tranzitul de persoane, actioneaza si cetateni straini, in special iugoslavi. Unii dintre acestia au fost dati in urmarire generala, dar multi au si aflat ca sint urmariti“, a spus col. Stefan Aranaciu, seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera. In dosarul penal nr. 0010/2000 au fost cercetati Florea Cazacu, Marius Vidoe, Daniela Popescu, Silviu Fita si cetatenii moldoveni – Nicolae Ciobanu, Alexandra Ciobanu, Maria Turcanu si Victoria Boico. Pentru cei patru cetateni din Republica Moldova, mehedintenii au facut rost de pasapoarte, le-au inlocuit fotografia si au fost ajutati sa treaca frontiera prin PCTF Portile de Fier I. In acest caz, o „contributie“ importanta a avut-o si plt. mj. Bumbea Ion, care nu si-a indeplinit atributiunile de serviciu. Subofiterul a fost trecut in rezerva pe 15 martie. O alta captura importanta a politistilor de frontiera mehedinteni a facut obiectul dosarului penal nr. 008/2002, in care au fost cercetati cetatenii romani Ion Pirjan, Constantin Mutu si Dumitru Ciochina, pentru detinere si transport de materiale explozive. Ei au savirsit infractiunea de contrabanda cu produse pirotehnice- petarde PATRIOT, in valoare de citeva miliarde de lei, aduse pe malul romanesc de un cetatean iugoslav. Politistii au confiscat 20.000 de petarde de la partea romana si alte 253.221 de petarde de la cetateanul sirb.

IGPF si Directia Politiei de Frontiera Timisoara au trecut la schimbari

Lucrurile bune se opresc insa aici. Si in acest an, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Mehedinti s-a confruntat cu probleme legate de personal, de dotare, de nereguli majore in activitatea desfasurata de o parte din cadrele institutiei. Numai de la inceputul acestui an, au fost aplicate 27 de sanctiuni, pentru cinci ofiteri, sase maistri, 16 subofiteri si un civil. Plt. mj. Bumbea Ion a fost trecut in rezerva, iar avansarea in grad a plt. Stinga Lucian a fost aminata pentru un an, pentru compromiterea onoarei si demnitatii militare. Cele mai semnificative schimbari s-au realizat insa la inceputul acestei luni, in cadrul punctului de trecere a frontierei de la Portile de Fier I. Au fost eliberati din functie lt. col. Grigore Zamfiroiu, prim-adjunct al sefului IJPF Mehedinti, lt. col. Tamara Tinta, sefa punctului de trecere a frontierei de la Portile de Fier I, si mr. Purcaru Mitica, din functia de sef de tura la acelasi punct. In locul lt. col. Tamara Tinta a fost numit ca sef al punctului de trecere a frontierei de la Portile de Fier I mr. Morar Vasile, fost sef al PF Portile de Fier II. In schimbarea celor trei ofiteri exista insa si suspiciuni legate de implicarea lor in traficul cu autoturisme de lux, de la sfirsitul anului trecut, varianta infirmata de seful inspectoratului. „De asemenea, trei subofiteri – Dan Neagoe, Nicolae Matei si Marin Nicu, au fost mutati de la IJPF Mehedinti la IJPF Caras-Severin. Alti sase subofiteri au fost mutati de la un sector la altul, in scopul de a imbunatati munca inspectoratului“, a spus col. Stefan Aranaciu, seful IJPF Mehedinti. Masurile au fost luate de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si de Directia Politiei de Frontiera Timisoara.

Ilegalitatile continua la Portile de Fier I

In privinta relatiei cu vamesii, col. Stefan Aranaciu a spus ca aceasta este una buna, „mai ales ca politistul de frontiera este seful echipei de control in punctul de frontiera“. Neregulile persista insa in punctul vamal de la Portile de Fier I. In prezent, aici nu exista un punct de schimb valutar, fapt ce incurajeaza schimbul valutar ilegal in zona vamii. Politia de Frontiera a inchiriat un spatiu Bancii Agricole, pentru schimb valutar, dar, din cauza costurilor prea mari, banca a renuntat la desfasurarea acestui serviciu. In prezent, politia de frontiera nu poate inchiria un spatiu sau concesiona acest serviciu, pina la aparitia unei noi legi care sa reglementeze aceasta activitate. „Scurgerea“ miilor de baxuri de tigari netimbrate din free-shop-uri reprezinta o alta problema la PCTF Portile de Fier I. Politistii au confiscat, in luna martie, tigari de contrabanda in valoare de 240 de milioane de lei. Din cele patru persoane retinute in acest caz, Parchetul a dispus arestarea unui faptas. Dotarea cu autoturisme, tehnica de calcul si echipament este deficitara in cazul Politiei de Frontiera, dar totul functioneaza dupa principiul „merge si asa“. IJPF Mehedinti are datorii la plata energiei electrice, la plata serviciilor de apa- canal, dar si fata de cadrele militare. Politistii de frontiera au primit abia in urma cu doua zile norma de hrana pentru ianuarie si martie. Pina la gasirea unor solutii de finantare si dotare optima, la granita de sud-vest a Romaniei se vor mai inregistra multe cazuri de contrabanda, trafic de carne vie, droguri, vize Schengen sau trafic ilegal de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS