10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajatii cu conventii civile vor plati sase la suta contributie la fondul de somaj

Angajatii cu conventii civile vor plati sase la suta contributie la fondul de somaj

Ioana Cruceru din Craiova ne-a rugat sa ne interesam daca angajatii care lucreaza pe baza de conventie civila trebuie sa vireze la stat bani pentru fondul de somaj.

GdS: Persoanele angajate exclusiv pe baza de conventii civile de prestari servicii, care realizeaza venituri brute anuale cel putin egale cu trei salarii medii brute pe economie, vor fi obligati sa plateasca, de la 1 martie, potrivit noii legislatii, o contributie de sase la suta la fondul pentru plata asigurarilor de somaj. Consilierul Paula Apatean, din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca aceasta contributie va fi platita de angajat in baza unui contract de asigurare pe care acesta il va incheia cu agentiile teritoriale pentru forta de munca si somaj. Plata acestei contributii este prevazuta de Legea 76/202 privind somajul care intra in vigoare de la 1 martie. Potrivit Legii 19/2000 privind sistemul pu-

blic de pensii, intrata in vigoare de la 1 aprilie 2001, acesti angajati platesc si o contributie de asigurari sociale de 35 la suta, stabilita prin Legea bugetului asigurarilor sociale pe anul in curs pentru conditii normale de munca. Legea a prevazut pentru 2002 un salariu mediu brut pe economie de 5,5 milioane de lei, ceea ce inseamna ca vor plati aceste contributii toti angajatii cu conventii civile care realizeaza anual un venit brut de cel putin 16,5 milioane de lei. In cazul persoanelor angajate cu contract individual de munca, dar care au incheiate si conventii civile, contributiile de asigurari sociale si de somaj vor fi platite atit de angajator, cit si de angajat. In cazul contributiei de asigurari sociale, angajatul va suporta 11,67 la suta din cota de contributie, iar patronul va suporta diferenta pina la 35,40 sau 45 la suta, in functie de conditiile de munca. In cazul contributiei de somaj, angajatul va plati un procent de unu la suta, iar angajatorul cinci la suta. In anul 2001, la inspectoratele teritoriale de munca erau inregistrate 3,8 milioane de conventii civile de prestari servicii si 4,5 milioane de contracte individuale de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS