17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste jumatate dintre cei care revendica imobile in Olt vor bani

Peste jumatate dintre cei care revendica imobile in Olt vor bani

Peste 800 de notificari de restituire a unor imobile de pe raza judetului Olt, conform Legii 10/2001, au fost depuse de fostii proprietari sau mostenitori pina la jumatatea lunii noiembrie. 396 dintre ele specifica restituirea efectiva a imobilelor si au ajuns pe masa comisiei constituite in acest sens la nivelul Consiliului Judetean Olt, iar restul au fost trimise la prefectura. Pentru a da posibilitatea tuturor sa-si ceara fostele proprietati inapoi, guvernul a prelungit pentru a doua oara termenul limita de depunere a notificarilor, de aceasta data cu inca trei luni, incepind cu 15 noiembrie.

Sint revendicate o sectie TBC, un muzeu, Parchetul si Judecatoria

Pina in prezent, au fost verificate 307 dosare, iar in unele cazuri procesul a fost ingreunat din cauza dosarelor incomplete care nu contineau toate actele doveditoare privind calitatea de mostenitor a petentului. Conform datelor detinute de prefectura, nici un imobil din judetul Olt nu a fost revendicat de vreo persoana din strainatate, majoritatea notificarilor vizind actuale sedii de dispensare, gradinite, scoli, consilii locale si posturi de politie.

Cele mai multe dosare au fost inaintate Primariei Corabia, fiind revendicate chiar sediul in care aceasta functioneaza, trei gradinite, doua camine de zi si o scoala generala, libraria si sediul Corpului Gardienilor de pe strada Cuza Voda, gradina de vara, sediile Directiei Muncii, Agentiei de Somaj, al fostei Banci Agricole, Casei de Cultura, Parchetului, Judecatoriei si al Trezoreriei. Din cadrul Primariei Caracal au fost cerute Gradinitele nr.1, 3 si 11, precum si Casa elevului, iar la Slatina au fost revendicate Casa de Cultura de pe strada Lipscani si imobilul in care functioneaza Corpul Gardienilor Publici Olt. De asemenea, din patrimoniul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Olt au fost cerute sediile Politiei din Bals si Coteana, fiind revendicata si cladirea in care functioneaza Postul de politie Crimpoia si terenul pe care se afla cladirea Postului de politie Stoicanesti, dar care apartin consiliilor locale. Din patrimoniul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Olt au fost cerute Gradinita cu program prelungit nr. 4 Caracal, Grupul Scolar Agricol Bals, Scoala generala Tia Mare si Clubul Elevilor Corabia, iar din cadrul Directiei de Sanatate Publica Olt au fost revendicate cladirile in care functioneaza Sectia TBC a Spitalului Judetean Slatina si Compartimentul de medicina preventiva Draganesti-Olt.

Unii proprietari au obtinut imobilele in salile de judecata

In judetul Olt exista si doua cazuri in care mostenitorii s-au luptat in salile de judecata mult timp inainte sa apara legea care sa-i ia si pe ei in seama. Este cazul sediului primariei din comuna Schitu si al Dispensarului din Plesoiu, unde s-au obtinut hotariri judecatoresti definitive de retrocedare, dar proprietarii nu si-au primit imobilele. Acum, pentru a intra „in rindul lumii“, au depus si ei notificari, conform Legii 10/ 2001.

Un caz mai special il reprezinta si cel al fostului hotel Caravia din Corabia, in care a functionat pina in vara Centrul de Copii „Ciresarii“. Acestia au eliberat deja cladirea pentru a se putea da curs notificarii depuse de fiul si sotia fostului mosier Caravia.

Si cladirea actualului Muzeu de Etnografie din Slatina a fost revendicata de urmasii familiei Deleanu. Acestia locuiesc in prezent in Bucuresti si au cerut despagubirea in natura. Directorul muzeului, Dumitru Brenciu, a spus ca aceasta cladire nu va putea fi cedata, iar reprezentantii familiei nici nu au mai venit pentru a participa la evaluarile efectuate.

Alte cazuri in care fostii proprietari tin mortis sa primeasca imobilele respective inapoi si nu echivalentul in bani sint cele ale cladirilor in care functioneaza sediul Postului de politie Crimpoia, Primariile din Oboga si Vilcele, Scoala generala si Primaria din Tia Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS