17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMaghiarii din Miercurea Ciuc sint indemnati sa nu participe la actiunile de Ziua Nationala

Maghiarii din Miercurea Ciuc sint indemnati sa nu participe la actiunile de Ziua Nationala

Un comunicat in limba maghiara remis ieri presei de catre Biroul Senatorial UDMR din Miercurea Ciuc sugereaza locuitorilor de etnie maghiara ai municipiului sa nu participe la actiunile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, iar celor care vor participa sa poarte o banderola neagra pe brat. „Ceea ce pentru un popor este sarbatoare, pentru altul poate sa fie, uneori, prilej de doliu. Convietuirea, insa, ne cere sa ne respectam reciproc. Marea majoritate a locuitorilor orasului (84%) este de nationalitate maghiara si, cu toate ca intelegem bucuria concetatenilor nostri romani, pentru noi aceasta sarbatoare nu este prilej de bucurie“, se arata in comunicat. Autorii documentului considera ca „aceasta sarbatoare se justifica in regiuni locuite in majoritate de romani, dar nu isi are rostul in zonele care au apartinut, cindva, patriei mama“.

Cei care au conceput comunicatul sint de parere ca sarbatoarea nu este potrivita in aceste vremuri politice tensionate. „Este dreptul fiecaruia sa participe sau nu la sarbatoare si nu sint obligate sa participe nici institutiile, scolile sau persoanele fizice. Cei care vor participa la manifestarile dedicate zilei de 1 decembrie sint rugati sa poarte o banderola neagra pe brat“, se arata in finalul comunicatului. Pe comunicat apar numele senatorului Sogor Csaba, al primarului municipiului Miercurea Ciuc, Csedo Csaba Istvan, al viceprimarilor Erdei Istvan si Pap Elod, al mai multor consilieri locali si judeteni, precum si al presedintelui UDMR Miercurea Ciuc, Hajdu Aron. Senatorul Sogor Csaba a declarat ca isi asuma comunicatul si ca are toate semnaturile celor care figureaza pe acesta. In opinia senatorului UDMR, organizarea unor manifestari de Ziua Nationala a Romaniei la Miercurea Ciuc reprezinta o provocare la care singurul raspuns poate fi comunicatul.

Prefectul judetului Harghita, Mircea Dusa, a declarat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca, in acest an, Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita asa cum nu s-a mai celebrat in acest judet in ultimii 12 ani. Sarbatoarea va include, in premiera, o adunare populara in fata sediului Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, apoi vor avea loc parade militare, spectacole, depuneri de coroane, inaugurarea Centrului Cultural al Episcopiei Ortodoxe Harghita-Covasna si o retragere cu torte a soldatilor de la garnizoana militara de vinatori de munte. Primarul municipiului Miercurea Ciuc va organiza o receptie in cinstea Zilei Nationale a Romaniei. Prefectul Harghitei a facut un apel la adresa cetatenilor din judet sa participe la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS