17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn caz de razboi, Spitalul din Carbunesti se va transforma in 24 de ore in obiectiv militar

In caz de razboi, Spitalul din Carbunesti se va transforma in 24 de ore in obiectiv militar


Evenimentele legate de acest spital sint contradictorii. Unii ar putea spune despre acest spital ca e „casa nebunilor“. Doctorii se bat pe bolnavi si apoi fac plingeri unii impotriva altora. Tavanul unui corp al acestui spital a picat pe un pacient, omorindu-l. In urma unor inginerii administrativ – financiare, un doctor a devenit, indirect, proprietarul scolii postliceale sanitare. Un medic a incercat din rasputeri sa modernizeze spitalul, in timp ce altul s-a opus cu toata puterea.

Spitalul din Carbunesti este unitate strategica in Oltenia. In caz de razboi, aceasta unitate trebuie evacuata in 24 de ore si transformata in obiectiv militar.

Relatia dintre ziarul nostru si locuitorii Carbunestiului este cu totul si cu totul speciala. Faptul ca peste 80,2% din consumatorii de presa citesc doar Gazeta de Sud ne obliga sa le purtam de grija, avind datoria de a-i informa corect si prompt asupra evenimentelor care se petrec in comunitatea lor. S-a scris mult despre spitalul din aceasta localitate, insa de fiecare data superficial. Aflind tot ce s-a petrecut de-a lungul timpului in aceasta institutie, ramii perplex. Este un fel de casa a nebunilor, dupa cum sustin unii localnici.

Iata si citeva din exemple care par sa confirme parerile carbunestenilor: in urma cu cinci ani, o femeie care s-a internat pentru efectuarea unor analize a murit cu zile. Tavanul salonului in care se afla s-a prabusit, strivind-o pur si simplu, moartea fiind instantanee. Multi s-au grabit sa spuna ca a fost o intimplare care s-a datorat neajunsurilor financiare.

Un alt bilci insa a inceput in urma cu trei ani. Doctorul Aristica Morosanu, directorul de atunci si de acum al acestui spital, a internat un bebelus in virsta de sapte luni, cu afectiuni respiratorii, pe care intentiona sa-l trimita la Craiova. Un alt medic de la Sectia pediatrie, si anume Tudor Bilteanu, a fost de alta parere si de aici s-a iscat o bataie cu strigaturi. Doctorul Bilteanu s-a ales cu grave traumatisme, necesitind multe zile de ingrijiri medicale, motiv pentru care Parchetul a inceput urmarirea impotriva doctorului Aristica Morosanu pentru infractiunea de vatamare corporala grava.

Unul construieste, altul darima

In cei doi ani si jumatate cit a durat procesul, Aristica a fost suspendat din functia de director. In timp ce chirurgul Dan Duminica, unul dintre putinii medici cu scaun la cap (dupa cum sustin cunoscatorii intimplarilor din acest spital), se zbatea, apelind la toti cunoscutii si necunoscutii pentru a obtine fonduri in vederea construirii unei policlinici, doctorul Morosanu se opunea, indirect, pentru faptul ca era privatizat si darea in functiune a unei policlinici moderne ar fi redus numarul pacientilor.

Intrebati daca recunosc aceste intimplari, nici unul dintre cei implicati nu a recunoscut. Doctorul Aristica Morosanu: „Da, domne, am fost suspendat si m-am judecat cu doctorul Bilteanu, dar eu nu i-am facut nimic acestuia. Am avut, intr-adevar, o discutie aprinsa, insa eu nu l-am lovit. Nu stiu cum si de unde s-a ales cu asemenea traumatisme, fiindca eu nu l-am lovit. Si apoi, daca-l loveam – uitati-va la mine cit de mic sint – credeti ca puteam sa-i produc asemenea leziuni?“ Doctorul Dan Duminica: „Domnule, sint in pragul pensiei, insa am asa un vis amar… Parca e prea de tot ce se intimpla aici. Am incercat din toate puterile sa obtin bani pentru a da in folosinta o policlinica moderna, pentru a lasa ceva in urma. Nu prea am reusit cum mi-as fi dorit, desi se pare ca abia acum mi se va implini visul. Nu vreau sa intru in amanunte, dar ce se intimpla pe aici e greu sa inteleaga un om din afara. Cine stie? Poate cu timpul, lucrurile vor intra pe fagasul lor normal“.

Scoala de asistenti a devenit proprietatea doctorului Tirziu

In urma cu sapte ani, la Carbunesti s-a infiintat o postliceala sanitara care functiona ca filiala a Scolii „Cristiana“. Cu timpul, lucrurile s-au schimbat, postliceala din Carbunesti a capatat statut juridic si a devenit de sine statatoare. Nimeni nu stie dupa ce reguli functioneaza, ce se intimpla cu banii obtinuti, cum sint cheltuiti, cu exceptia doctorului Tirziu, directorul acestei scoli. Acesta este singurul care face si desface, fara sa aiba cineva acces la baza de date a acestei postliceale. El a facut Consiliul de Administratie, el s-a pus director, el preda, nimeni nu a reusit pina acum sa descilceasca itele. Doctorul Tirziu este radiolog, insa preda mult mai multe materii, in total cinci, dintre care si neurologie. Nimeni nu intelege ce are radiologia cu neurologia in afara de rima, dar oare cine intelege ce se intimpla aici? Doamna doctor de familie Tirziu, sotia directorului postlicealei, preda si ea mai multe materii, printre care ginecologia.

Reprezentantii Directiei Sanitare Gorj au declarat ca se vor implica pentru clarificarea acestei situatii, cu atit mai mult cu cit este institutie strategica in Oltenia. In caz de razboi, in 24 de ore, pacientii trebuie evacuati intr-un obiectiv situat in zona Novacilor, iar spitalul va fi transformat in obiectiv militar. In apropiere exista un depozit in care se afla tehnologie medicala de ultima ora si medicamente din ultima generatie, insa acestea pot fi folosite doar in situatiile de urgenta prevazute de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS