16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Sanatate pe datorie

Majoritatea spitalelor din judetul Gorj se confrunta cu mari probleme financiare. Numai datoriile la firmele care se ocupa cu transportul medicamentelor se ridica la zeci de miliarde de lei, la acestea adaugindu-se si restantele financiare catre firmele prestatoare de servicii.

Cu toate acestea, spitalele din Gorj primesc medicamente pe datorie, ajungind la restante totale de 60 de miliarde de lei catre furnizorii de servicii din judet. Tot din lipsa banilor, cheltuielile pentru asigurarea agentului termic, a gazelor si a celorlalte utilitati nu au mai fost platite de citeva luni, in prezent utilitatile pentru spitalele din Gorj fiind asigurate pe datorie. Majoritatea unitatilor sanitare din orasele judetului au debite de pina la patru miliarde catre furnizorii de servicii publice.

Spitalul Judetean Gorj are debite de 37 de miliarde de lei catre societatile din municipiu. Spitalul Orasenesc din Motru are datorii de opt miliarde de lei. Situatia este similara si in celelalte localitati urbane din judet. In Rovinari, factura neachitata insumeaza trei miliarde, in timp ce in Turceni si Novaci, aceasta se ridica la un miliard de lei. Situatia nu se poate schimba foarte curind, deoarece majoritatea spitalelor din Gorj au depasit banii repartizati pentru cheltuielile curente.

Lucrurile nu stau deloc bine nici in ceea ce priveste sumele pentru medicamentatia in ambulatoriu. Acestea s-au terminat pe 1 noiembrie, iar farmaciile din judet nu mai elibereaza medicamente spitalelor. Cel mai probabil, situatia se va schimba o data cu aprobarea bugetului pe anul urmator.

Aductiune de apa de patru miliarde

Conducerea Spitalului Judetean Tirgu Jiu a demarat, la inceputul acestei luni, o lucrare de aductiune cu apa si se spera ca pina la sfirsitul anului viitor sa fie finalizata. Directorul spitalului, Emil Sandu, a spus: „Ne-am gindit ca ar fi foarte bine pentru spital sa beneficieze de o sursa sigura de apa, iar in aceasta lucrare s-au investit aproximativ patru miliarde. Lucrarea presupune forarea unui put, construirea unui bazin, a unei statii de tratare si, bineinteles, si a unei statii de pompare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS