12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomania va raspunde favorabil solicitarilor NATO privind utilizarea bazelor sale aeriene

Romania va raspunde favorabil solicitarilor NATO privind utilizarea bazelor sale aeriene

Presedintele Ion Iliescu a declarat vineri seara ca Romania negociaza unele chestiuni concrete cu NATO in contextul luptei internationale impotriva terorismului. El a amintit faptul ca Romania a pus la dispozitia Aliantei Nord-Atlantice spatiul aerian, terestru si maritim pentru operatiuni care se inscriu in lupta antiterorista. Incepind de vineri, NATO utilizeaza o baza aeriana din Bulgaria pentru operatiunile din Afganistan. Sase avioane de aprovizionare americane vor fi stationate la Burgas, pentru sustinerea operatiunilor, mai ales umanitare, din Afganistan, a anuntat Ambasada Statelor Unite de la Sofia. Avioanele vor ateriza pe Aeroportul din Burgas, in timp ce personalul de la sol, aproximativ 200 de americani, va utiliza baza militara de la Sarafovo.

Romania va trata intr-un mod favorabil eventualele solicitari ale fortelor aeriene americane privind utilizarea bazelor sale aeriene pentru operatiunile din Afganistan, a declarat, simbata, la Valenii de Munte, premierul Adrian Nastase. Acordul SOFA, incheiat intre Romania si SUA cu prilejul vizitei oficiale din luna octombrie, reprezinta, in opinia lui Adrian Nastase, un element suplimentar care permite, in anumite conditii, prezenta trupelor militare ale NATO pe teritoriul Romaniei, in cazul in care acest lucru este necesar si pe baza aprobarii parlamentului.

„In Romania exista, in general, disponibilitatea necesara pentru sprijinirea actiunilor antiteroriste si, daca vor exista solicitari distincte pentru tara noastra, ele vor fi privite favorabil, iar in baza prevederilor legale, raspunsul va fi dat de urgenta“, a conchis Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS