12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePacientii fara medic de familie pot beneficia de asistenta medicala gratuita

Pacientii fara medic de familie pot beneficia de asistenta medicala gratuita

Persoanele care nu sint inscrise pe lista unui medic de familie pot beneficia de asistenta medicala primara gratuita. Guvernul a aprobat Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate in asistenta medicala primara.

Contractul, aprobat prin hotarire de guvern, stabileste ca, incepind cu 2002, sa beneficieze de servicii medicale si populatia dintr-o anumita zona repartizata de DSP, care nu a fost inscrisa pe lista unui medic de familie. Prin aplicarea acestei masuri se asigura realizarea integrala a programelor de imunizari, de supraveghere a gravidelor si de depistare a bolnavilor de TBC.

Totodata, se elimina bugetul de practica medicala. Sumele care se alocau prin acest buget vor fi acordate medicilor, prin majorarea corespunzatoare a sumelor platite pe baza de tarif pe persoana asigurata si tarif pe serviciu medical. Din suma totala incasata, medicul de familie va suporta si cheltuielile de personal pentru asistentii medicali si pentru alt personal incadrat, cheltuielile de administrare si functionare a cabinetului medical, inclusiv cheltuielile de capital, cele cu medicamentele si materialele.

In cadrul contractului-cadru au fost introduse o serie de imbunatatiri la reglementarile existente, care sa permita un control mai riguros al serviciilor furnizate de medicul de familie si al prescrierilor de medicamente si investigatii paraclinice.

Pentru ca medicii de familie sa respecte obligatiile asumate prin contractul de furnizare de servicii medicale au fost prevazute competentele de efectuare a controlului de catre casele de asigurari de sanatate si de directiile de sanatate publica, impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania. Hotarirea intra in vigoare la 1 ianuarie 2002, data la care prevederile HG nr. 165/2001 isi inceteaza aplicabilitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS