8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate „Nu poti da dovada de omenie sub tirul gloantelor si amenintarea cutitelor si sabiilor ninja, a masinilor-capcana si coletelor ucigase, a bombelor nucleare“

„Nu poti da dovada de omenie sub tirul gloantelor si amenintarea cutitelor si sabiilor ninja, a masinilor-capcana si coletelor ucigase, a bombelor nucleare“

– Domnule general, sinteti cunoscut ca unul din oamenii cu o vasta experienta din cadrul Ministerului de Interne. Care considerati ca este locul Politiei Romane in „familia“ marilor politii ale lumii?

– Daca la noi, din pacate, politia este balacarita in fel si chip, cea mai inalta organizatie a politiilor din lume – INTERPOL – apreciaza si aplauda sacrificiul si profesionalismul oamenilor legii din Romania. Asta pentru ca, indiferent pe ce meridian al lumii isi desfasoara activitatea, politistii vorbesc o limba comuna: a luptei pentru adevar, pentru apararea legii. In acest sens, statisticile sint graitoare, Politia Romana putindu-se mindri ca este una dintre cele mai eficiente din lume. Politistii romani descopera 86 la suta din autorii de infractiuni, in timp ce austriecii – doar 56, ungurii – 54, bulgarii – 35, iar olandezii abia daca ajung la solutionarea a 19 la suta din cazuri. Insa, din nefericire, asa cum am mai spus, in unele publicatii din tara, au aparut si continua sa apara tot felul de articole defaimatoare care incrimineaza scene ireale de violenta si abuzuri de tot felul facute de politisti.

– Cine credeti ca are interesul sa timoreze politia?

– Este posibil ca, in cele mai multe cazuri, sa fie vorba de o democratie prost inteleasa. Unii doresc sa fie mai liberi decit ar fi normal. Sa nu existe legi, sa nu existe constringeri si chiar sa nu existe politie. De aceea, amintesc aici cuvintele lui Waldek Rousseau (prim-ministru si ministru de interne al Frantei intre anii 1899-1902): „Daca o capitala munceste si cugeta, daca inginerul se poate adinci in cercetarile sale, artistul in creatiile scenice, poetul in versurile lui, aceasta liniste, aceasta ordine desavirsita le datoram agentilor de politie. Iata si parerea celebrului Honore de Balzac (care n-a fost un jurnalist de circumstanta… la cine stie ce publicatie obscura): „Suprimati politia si veti suprima civilizatia“. Am reamintit toate acestea deoarece, de la un timp, s-a umplut lumea de sfatuitori. Si pentru ca la politie si la fotbal se pricep toti, s-au inmultit cei care te trag de mineca la fiecare pas, te pun pe prima pagina a ziarelor, te jignesc pe sticla micului ecran, te urmaresc pina si in timpul tau liber ajungind sa-ti monitorizeze viata.

– Nu considerati ca intrati intr-o polemica dura (si) cu cei care au prezentat corect intreaga dumneavoastra activitate profesionala si v-au „ajutat“, in momente grele, de mare incarcatura emotionala, cind vreun criminal periculos era ori nedescoperit, ori dat in „urmarire generala“? De ce iesiti „la bataie“ tocmai dumneavoastra, care, in afara muncii de politie, sinteti respectat si ca jurnalist, cercetator, istoric, jurist, poet si prozator?

– Nu doresc sa intru in polemici cu nimeni, avem multi prieteni ziaristi carora le respectam eforturile de a stringe informatii, pe care le prezinta corect, facind din presa un adevarat mijloc de diagnoza a tuturor fenomenelor cu care se confrunta societatea. Dar, in ultima vreme, in probleme de politie, prea s-a umplut lumea de bagatori de seama. Daca faci, de ce faci? Daca nu faci, de ce nu faci? Nu vreau sa iau apararea politistilor necinstiti, dar au existat cazuri cind, in Romania, politia a fost incriminata si atunci cind a ridicat „tonul“ la un violator sau tilhar care nu-si recunosteau faptele. Nu poti da dovada de omenie sub tirul gloantelor si amenintarea cutitelor si sabiilor ninja, a masinilor-capcana si coletelor ucigase, a bombelor nucleare!

– A bombelor nucleare?

– Da. Bucati-bucatele (dintr-o racheta nucleara ruseasca, „descompletata“ in Ucraina), au ajuns in Bucuresti. Aici au si ramas, pentru ca filiera romano-ucraineana a fost „rupta“ de politistii romani. O actiune spectaculoasa, cu frumoase rezultate, rod al muncii mai multor servicii specializate din Politia Capitalei. Pastilele de uraniu imbogatit, cu o radioactivitate de 1.260 de ori mai mare decit limita normala, erau sustrase de mafiotii ucraineni din bazele militare. Ca proba, au fost aduse in Romania 60 de grame, cu valoarea de 360.000 de dolari. Desi pastilele de uraniu erau inchise in cutii de plumb, o mina criminala le-ar fi putut folosi pentru a contamina apa, alimentele sau pentru a suprima un dusman, expunindu-l radiatiilor. E greu de imaginat pericolul la care au fost expusi, in acest caz, bucurestenii.

– Mai puteti aminti o alta „poveste“ cu bombe?

– Mafia araba nu a fost scutita nici ea de astfel de „evenimente“, Parcul „Herastrau“ fiind pe punctul de a se transforma, in 1995, in scena unei cumplite tragedii. Mai multi arabi urma sa vina la un restaurant, pentru a sarbatori ziua unui lider de-ai lor. Cu putin timp inainte de adunare, ciinele Nero a descoperit bomba. Era pusa intr-o masina-capcana, plasata in apropierea localului. Bomba, actionata prin telecomanda, continea 2.000 de bile care ar fi putut ucide, intr-o fractiune de secunda, sute de persoane. Actiunea de atunci, extrem de riscanta, le da si acum fiori ofiterilor care s-au ocupat de rezolvarea ei. Oare pe nimeni, in afara de politisti, sa nu intereseze faptul ca numai intr-un singur an, 1997, considerat an de doliu, au fost ucisi la datorie 74 dintre ei? In tarile civilizate si cu o reala democratie, intreaga comunitate sufera in urma unor astfel de pierderi, iar politistul ucis la datorie este inmormintat, cu onoruri, asemenea unui sef de stat. Dati-mi voie ca, prin intermediul Gazetei de Sud, sa ne facem o datorie de onoare si sa-i citam pe citiva dintre cei care au fost ucisi in misiune:

• 1) Dan Stuparu, ajutor sef Post Politie Racastia, Caras-Severin, a oprit un camion pentru control. Conducatorul auto l-a lovit, prin surprindere, cu manivela in cap si, dupa ce politistul si-a pierdut cunostinta, l-a dezarmat si l-a impuscat cu armamentul din dotare.

• 2) Viorel Gheorghe Rugina, de la Biroul „Judiciar“ al Politiei municipiului Galati, a incercat sa aplaneze un scandal, in care un cetatean era amenintat cu un cutit. In aceasta imprejurare, agresorul l-a atacat dur, ucigindu-l.

• 3) Plt. maj. Gheorghe Pupaza, IJP Neamt, a intervenit si el pentru aplanarea unei stari conflictuale, fiind lovit mortal cu 68 de lovituri de cutit.

• 4) Sublocotenent (postmortem) Constantin Donisa, sectorist la Politia municipiului Iasi, a intervenit pentru prinderea autorului unei tentative de viol asupra unei fetite de 12 ani, moment in care a fost injunghiat de infractor.

• 5) Plt. Constantin Orascu, Politia municipiului Tirgoviste, in timp ce verifica sistemul de paza la Sucursala Bancii Nationale, a fost impuscat, fara nici o somatie, de catre paznicul gasit dormind in timpul serviciului.

• 6) Sublocotenent (p.m.) Doru Varvarici, agent de ordine la Politia municipiului Focsani, a fost injunghiat de catre un bolnav psihic in timp ce incerca

sa-si salveze un alt coleg aflat in pericol.

• 7) Capitan (p.m.) Mihai Alupoie a intervenit pentru dezamorsarea unei incarcaturi explozive (plasate sub un camion care a explodat), decedind pe loc.

• 8) Sublocotenentii (p.m.) Laurentiu Stamate si Cristinel Ganea, de la Politia Capitalei, au fost impuscati de soldatul dezertor Laurentiu Cotea etc. Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti cei care, cu pretul vietii lor, au asigurat respectul LEGII si al ORDINII si sa nu uitam ca si la noi exista un razboi: cel pe care armata crimei il duce impotriva lumii cinstite, fara declaratie prealabila si fara armistitiu.

– Dati citeva titluri de articole pe care ati dori sa le scrieti!

– „Caile ascunse ale Justitiei romane“, „Infractori periculosi, recidivisti, eliberati conditionat“, „Greii din lumea interlopa scapa de puscarie pe false motive medicale“, „Perle judecatoresti“, „Politistii romani peste hotare“, „Politia, drepturile omului si cultura“, „Arme si teroristi“, „Mafia tiganeasca bate palma cu mafia turceasca din Romania“, „Capturi de substante toxice si stupefiante“, „Impuscat in cap de un spargator prins in flagrant, un politist si-a revenit din coma dupa sapte ani si jumatate“, „Santaj si negocierea vietii pe bani“, „Medicii legisti sa traiasca“, „Contrafacerile monetare“, „Criminalitatea gulerelor albe“, „Traficul ilegal cu masini de lux furate“, „Cocteil Molotov si ciini de atac impotriva politistilor“, „Arsenal terorist in dotarea grupurilor mafiote“ s.a.

– O ultima intrebare: care este aria activitatilor pe care le desfasurati in calitatea dumneavoastra de sef al Directiei „Politiei Judiciare“ din IGP?

– Problematica este una extrem de complexa si, totodata, captivanta. Ma ocup (impreuna cu colegii mei) de aproape toate: de la furt si inselaciune… pina la urmarirea generala a persoanelor si obiectelor. Si, nu in ultimul rind, de protejarea patrimoniului cultural national!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS