8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi specializari de programator admise pentru facilitati

Noi specializari de programator admise pentru facilitati

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a emis un ordin prin care lista specializarilor pentru care se acorda facilitati programatorilor a fost extinsa si urmeaza ca, in urmatoarele zile, actul normativ sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Ordinul a fost avizat si de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Finantelor. Potrivit ordinului, lista va cuprinde si urmatoarele specializari inscrise pe diploma de absolvire: Automatica si informatica industriala, Calculatoare, inginerie electrica si calculatoare; Electronica, electronica aplicata, electronica si telecomunicatii, comunicatii; Matematica si matematica-informatica; Informatica, informatica economica si informatica aplicata; Cibernetica si informatica economica, cibernetica si previziune economica, contabilitate si informatica de gestiune.

Venitul de 10.000 de dolari, mentionat ca una dintre conditiile pentru a beneficia de scutirea de impozit, este considerat venitul realizat de catre angajator in anul fiscal precedent si inregistrat in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator, destinate comercializarii pe baza de contract.

Statul de plata va fi completat separat pentru programatori

Dosarul de documente justificative se va pastra la sediul angajatorului, in vederea controlului, la organele fiscale fiind depuse declaratiile privind impozitul pe venitul global prevazute in normele legale in vigoare, se mai arata in ordin. In privinta statului de plata, acesta va fi intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit si se va depune la Inspectoratele Teritoriale de Munca.

Scutirea de impozit se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute in baza unui contract individual de munca. Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau ocupatii, in scopul beneficierii de scutire de impozit, constituie responsabilitatea angajatorului.

Ordinul va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Conform unui ordin comun al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si al Ministerului Finantelor, emis in luna iulie, beneficiau de scutiri de la plata impozitului pe venit doar angajatii societatilor comerciale al caror obiect de activitate corespunde codurilor CAEN 7210 (consultanta privind arhitectura sistemelor informatice, configuratii de echipamente si retele), 7220 (realizarea de produse software), 7230 (prelucrarea informatica a datelor) sau 7240 (activitatile bancilor de date). Acestia sint incadrati pe urmatoarele categorii de personal: analist, programator, proiectant sisteme informatice, consultant in informatica, inginer de sistem in informatica, administrator de baze de date, inginer software si ma-

nager de proiect in informatica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS