14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateApa rece si calda este facturata la debite care depasesc de zeci de ori sursele orasului

Apa rece si calda este facturata la debite care depasesc de zeci de ori sursele orasului

Majoritatea craiovenilor au ajuns in pragul disperarii din cauza cheltuielilor de intretinere. In perioada sezonului cald, facturile locatarilor de la blocuri sint umflate la consumurile de apa rece si calda. Aproape orice locuitor de bloc cu state mai vechi poate spune ca volumul real pe care il consuma o persoana, intr-o luna, nu depaseste 2,5 metri cubi de apa rece si 1,5 metri cubi de apa calda. In schimb, craiovenii ajung sa plateasca si 20 de metri cubi de apa rece de persoana si peste zece metri cubi de apa calda, tarifele fiind de aproximativ zece mii de lei metrul cub. Diferentele nu inseamna decit bani dati pentru moftul primariei, care vrea sa-si acopere pierderile din sistem pe spinarea contribuabililor. Ba, zic unii, daca ar fi sa ne luam dupa facturi, reteaua de evacuare a orasului nu are capacitatea de a prelua debitul de apa… facturat. Bazinele de la Simnic sint alimentate printr-o conducta de un metru diametru de la Izvarna si alta de 1,2 metri diametru, din Jiu, iar statia de la Facai este alimentata tot printr-o conducta de 1,2 metri diametru, de la surse din sudul judetului. In total, acestea aduc lunar aproximativ sapte milioane de tone de apa in Craiova.

Directorul economic al Regiei de Apa si Canal, Ionel Titea, a spus: „In subsolurile tehnice ale blocurilor sint montate de catre regia noastra apometre care sint verificate si paraverificate. Consumurile inregistrate de acestea nu bat cu cele ale apometrelor montate in apartamente. Posibil ca acelea sa fie fraudate. Oricum, apometre si-au montat cei care au bani. Cei saraci ramin sa plateasca tot la pausal“.

Debransarea, ca o eliberare

Iarna, la toate aceste cheltuieli se adauga cele ocazionate de incalzirea apartamentelor. Aici nu se mai ia in calcul numarul de persoane, ci numarul camerelor: o gigacalorie de camera. Cum tariful acesteia este in jur de 550.000 de lei, calculele fiecarei familii incep de la aceasta suma inmultita cu numarul de camere, plus ce platea in mod normal vara. In iarna care bate la usa, cuantumul intretinerii unei familii poate ajunge chiar si la doua milioane de lei pe luna, ceea ce in multe situatii reprezinta 70 – 90% sau chiar mai mult in raport cu veniturile celor din casa. Din disperare, oamenii cer sa se debranseze de la sistemul de termoficare, recurgind la alte mijloace de incalzit si motivind ca sint in imposibilitatea de a plati acest „lux“… In situatia asta sint mii de familii craiovene.

Daca in majoritatea oraselor din Romania cererile de debransare s-au aprobat fara probleme, in Craiova nu se discuta despre asa ceva. Directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, a spus: „Nu putem aproba aceste cereri asa de simplu. Operatia de debransare dureaza doua – trei zile pentru ca este necesara golirea sistemului de incalzire din blocul respectiv, apoi umplerea si aerisirea, dupa care se verifica daca lucrarea s-a facut cum trebuie.

In tot acest timp, vecinii celui care se debranseaza nu au caldura in apartament. Solicitantul trebuie sa suporte toate costurile operatiilor care se efectueaza. Vara este mai simplu. Daca solicita cineva debransarea, o aprobam fara comentarii“. In acest cerc vicios, contribuabilii par sa nu mai aiba scapare, pe craioveni „arzindu-i“ mai tare facturile decit caloriferele. Situatia celor mai multi este intr-adevar disperata, asta conducind la acumularea unor datorii tot mai mari.

In acest timp, edilii si sefii asociatiilor de locatari nu stiu decit sa ceara bani de la contribuabili. Nimeni nu se intreaba daca milioanele de la intretinere sint justificate sau nu, insa utilitatile sint furnizate aproape obligatoriu. Efectele se vor vedea in timp. Tot atunci se va afla si cine a avut dreptate: cei care cer bani sau cei care spun ca n-au cu ce plati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS