24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProducatorii de masini agricole mai asteapta subventiile

Producatorii de masini agricole mai asteapta subventiile

Prin Ordinul 97/2001 al ministrului agriculturii, care prevede subventionarea cu 50% a masinilor si utilajelor agricole cumparate de cei interesati, s-a dublat productia fabricilor fata de anul 2000. Acelasi ordin insa a pus in imposibilitate producatorii de masini si utilaje agricole de a-si acoperi costurile acestor utilaje prin intirzierea nepermisa a virarii subventiei catre fabricile producatoare.

Valoarea contractelor incheiate de firmele membre ale Asociatiei Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole a fost de peste 2.000 de miliarde de lei, iar pina in prezent s-au livrat utilaje in valoare de 1.300 de miliarde de lei. Ministerul Agriculturii datoreaza acestor firme, in baza Ordinului 97/2001, aproximativ 575 de miliarde de lei si inca 300 de miliarde de lei pentru contracte aflate in diferite faze de executie.

Printre alte consecinte ale nerespectarii ordinului cu pricina sint si imposibilitatea platii salariilor si reducerea drastica a activitatii, care va merge in unele cazuri pina la sistarea totala.

O solutie propusa de reprezentantii asociatiei la ultima intilnire cu cei ai ministerului agriculturii ar fi cea a compensarii obligatiilor fiscale ale fabricilor cu debitele Ministerului Agriculturii, solutie care nu este agreata de Ministerul de Finante. Pentru iesirea din impas, in aceasta saptamina Ministerul Agriculturii va achita, printr-un credit bancar acordat de BCR, 200 de miliarde de lei.

Reprezentantii fabricilor de tractoare si masini agricole si-au exprimat nemultumirea fata de prevederile Ordonantei 108/2001 privind exploatatiile agricole. In opinia acestora, ordonanta ar fi trebuit sa prevada dimensiunea minima a exploatatiilor la 50 ha in zonele de cimpie si la 25 ha in zonele de deal cu obligativitatea cresterii la 110 ha la cimpie si 50 ha la deal in trei-cinci ani. Ei considera ca actualele prevederi reduc drastic numarul agricultorilor care pot beneficia de asistenta statului in vederea cumpararii de utilaje agricole. Desi observatiile producatorilor de utilaje agricole sint pertinente, ca de fiecare data, nu va tine nimeni cont de ele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS