15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn miliardar pe tractor, pe dealurile de la Lazu sau Caciulatu

Un miliardar pe tractor, pe dealurile de la Lazu sau Caciulatu

O saptamina am alergat ca sa-l gasim pe inginerul Gheorghe Merisanu, director al uneia dintre cele mai „rasarite“ societati agricole din Romania, SC MEGOTER Terpezita, ale carei produse se distribuie prin reteaua de magazine proprii in judetele: Gorj, Dolj, Mehedinti, Sibiu, Caras-Severin si Bacau.

Deci, ca sa-l gasesti pe ditamai directorul, trebuie sa faci comanda la centrala veche, cu manivela, a comunei si sa ceri interiorul 17, adica tocmai numarul de telefon al Morii, care duduie continuu, nonstop, si poate sa prelucreze 48 de tone de griu in 24 de ore. De cele mai multe ori iti raspunde „morarita“ Aurora Merisanu, sotia sa, de profesie tehnician agricol, care este, totodata, si „purtatorul de cuvint“ al firmei. Pe nea Ghita, dupa cum il „alinta“ localnicii, il poti gasi ba pe tractor, pe dealurile de la Lazu sau Caciulatu, la semanat, ori pe vreo Raba care transporta ingrasaminte chimice de la DOLJCHIM Craiova.

Nascut la 16 iunie 1955, in comuna Terpezita, judetul Dolj, absolvent al Facultatii de industrializare a lemnului Brasov Promotia 1987), Gheorghe Merisanu a lucrat, pina la Revolutie, in cadrul Cooperatiei de consum si al Consiliului local comunal, fiind un „Moromete“ modern. Un taran cu „carte“, cu palmele pline de bataturi, parca desprins din Fieraria lui Iocan. Nu s-a putut adapta niciodata la oras si, in 1990, cu banii strinsi sa-si cumpere o „Dacia 1300“, a infiintat ceea ce in prezent se numeste SC MEGOTER, cu un profil variat de activitate: agricultura (cu o pondere de peste 70%), morarit-panificatie, zootehnie si comert. Cu precizarea ca se comercializeaza numai produsele rezultate din procesul de fabricatie al unitatii, la cele mai mici preturi. Diferenta dintre pretul de productie si cel de livrare este minima.

De aceea, societatea este considerata singulara in tara noastra, cu circuit inchis, profitul celor 10 ani de activitate fiind reinvestit anual, fara a se lua vreodata dividende.

SC MEGOTER Terpezita are peste 110 salariati si o cifra de afaceri de aproximativ 31 de miliarde de lei anual. Din 1991 pina in prezent, s-a lucrat numai pe credite (atit subventionate, cit si nesubventionate), platindu-se dobinzi de ordinul sutelor de milioane de lei.

Parerea interlocutorului nostru, miliardarul fara celular Gheorghe Merisanu, este aceea ca, daca in Romania, statul nu intervine salutar, toate societatile agricole vor intra in faliment: „Este pacat ca, aici, la Terpezita, avem pamint bun, cernoziom brun, unde se pot obtine productii de 5-6.000 kg de griu la hectar. Toti localnicii, de 10 ani incoace, si-au pus speranta in mine si nu i-am dezamagit. In proportie de 90 la suta, pamintul satenilor este arendat pe o perioada de 5 ani, cu drept de prelungire in urmatorii 10, la SC MEGOTER. Nu stiu altii cum sint, dar eu n-as putea trai niciodata la oras, sint legat sufleteste, pe viata, de aceste locuri si acest fel de a fi l-au mostenit si cei trei copii ai mei. Dupa 10 ani de munca, am fost si eu, asta-vara, la mare, am stat ca pe ghimpi doar doua zile si a treia m-am intors acasa. Nu pot sa dorm linistit daca, noaptea, la ora unu, nu aud moara cum duduie, cum bate…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS