14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de tigani doljeni nu pot beneficia de drepturile cuvenite

Sute de tigani doljeni nu pot beneficia de drepturile cuvenite

In amfiteatrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj a avut loc la sfirsitul saptaminii o intilnire intre conducerea politiei, reprezentantii prefecturii, cei ai jandarmeriei si sefii unei parti din etnia romilor. Tema discutiilor a fost: „O cit mai buna colaborare intre politie si reprezentantii etniei“.

Una dintre problemele majore cu care se confrunta tiganii este faptul ca foarte multi dintre ei nu au acte de identitate, nefiind declarati de parintii lor cind s-au nascut. Aceasta „traditie“ dainuieste in rindul etniei de generatii, pentru ca de-a lungul timpului tiganii nu au vrut sa tina pasul cu societatea. Acum au inceput sa inteleaga ca, refuzind sa se integreze, pierd multe drepturi care li se cuvin.

Mr. Gheorghita Oana, seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Dolj, a spus: „Anul acesta am eliberat la 36 de persoane din etnia romilor buletine de identitate. Acestea erau trecute de 18 ani si acum au pentru prima data acte de identitate. Parintii care au copii pe care nu-i doresc trebuie sa inteleaga ca nou-nascutii trebuie declarati, chiar daca ulterior ajung intr-un leagan sau in alta institutie de protectie sociala“.

„Exista grupuri de minori romi care comit infractiuni“

Seful IJP Dolj, col. Constantin Codita, a adaugat: „Exista in rindul etniei romilor o tendinta de asociere in grupuri care comit diverse infractiuni. In majoritatea cazurilor este vorba de minori care nu pot fi trasi la raspundere. Cind sint stabiliti ca autori ai faptelor de natura penala, acestia se sustrag executarii pedepselor, de cele mai multe ori. Multe femei se duc sa nasca in alte judete sau chiar in alte tari. Ele nu mai declara copiii cind se intorc. De la colegii nostri din alte tari ca Spania, Italia, Franta, Germania etc. primim numeroase sesizari ca romi din Romania comit fapte penale si-si declina identitati false“. Aceste acte antisociale contravin intereselor noastre de aderare la structurile europene si de ridicare a obligativitatii vizelor, dar acest lucru nu-i intereseaza pe tiganii care oricum pleaca din tara, dar nu pentru a munci cinstit, ci pentru a fura.

Terente propune un program de luare in evidenta a romilor fara acte

Tatian Dumitru, zis Terente, unul dintre reprezentantii etniei, a intarit spusele celor doi sefi ai politiei: „Cred ca numarul romilor pe care i-ati depistat fara acte este foarte mic. In realitate, sint mult mai multi. La nivel de municipiu, peste 20% dintre cei care solicita ajutoare sociale, cantina si alte drepturi nu pot beneficia de nimic pentru ca nu sint luati in evidenta pentru ca nu au acte. Propun demararea unui program de luare in evidenta a celor fara acte“. Problema nu este asa de simpla. In traditia lor, tiganii nu-si declarau copiii intentionat pentru ca acestia sa poata fura fara sa fie depistati. Nici azi nu se stie in cite catune se mai intimpla acest fenomen si cit mai respecta aceia cuvintul reprezentantilor lor. Cit timp femeile lor nu se bucura de drepturi egale cu barbatii, cit timp acestea nu au voie sa mearga la scoala si sint obligate sa se marite de mici numai cu tigani, cit timp sint obligate sa poarte fuste lungi si basmale pe cap si cit timp va mai exista staborul (judecata tiganeasca in contradictoriu legilor si drepturilor omului), nimeni nu va putea ajunge la un numitor comun cu tiganii. Integrarea sociala inseamna scoala, comportament civilizat, educatie in familie si igiena.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS