10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrioritatile politicii externe romanesti ramin integrarea in UE si NATO

Prioritatile politicii externe romanesti ramin integrarea in UE si NATO

Presedintele Ion Iliescu a afirmat ieri, in sedinta de guvern, ca, indiferent de evolutiile internationale determinate de actiunile terorismului international, prioritatile politicii externe romanesti ramin integrarea in UE si NATO, se arata intr-un comunicat emis de Biroul de presa al Administratiei prezidentiale.

Potrivit comunicatului, MAE a prezentat in sedinta executivului materiale de sinteza referitoare la consecintele politice, militare, economice ale actiunilor teroriste, riscurile de securitate prezente si viitoare, precum si perspectivele procesului de integrare europeana si euro-atlantica. Presedintele Iliescu a aratat, potrivit comunicatului, ca in actiunile de politica externa viitoare Romania trebuie sa tina cont atit de climatul de incertitudine generat de evolutiile din zona Afganistanului si din Orientul Apropiat, cit si de posibilitatea aparitiei unei recesiuni economice generalizate.

Iliescu a evocat necesitatea unor noi abordari strategice ale actiunilor de politica externa, a unei reorientari a prioritatilor, precum si a unei analize serioase a eficientei activitatii de coordonare a procesului de dezvoltare si modernizare a economiei nationale si de asigurare a stabilitatii interne. Seful statului a insistat pe necesitatea indeplinirii tuturor angajamentelor asumate de Romania in plan politic, economic, social si militar, in perspectiva summit-ului NATO de la Praga, din anul 2002. Presedintele Iliescu considera importante, de asemenea, toate actiunile indreptate spre accelerarea negocierilor de aderare la UE, introducerea acquis-ului comunitar si rezolvarea unor probleme sensibile, precum cele privind copiii institutionalizati.

Seful statului a subliniat, pe de alta parte, importanta adoptarii tuturor masurilor necesare in perspectiva venirii iernii, a pregatirii anului agricol viitor, a mentinerii pacii sociale si asigurarii stabilitatii interne. Presedintele Iliescu si premierul Adrian Nastase au subliniat necesitatea asigurarii unei comunicari permanente intre seful statului, guvern, parlament si societatea civila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS