21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreditele acordate pentru IMM mentin somajul scazut

Creditele acordate pentru IMM mentin somajul scazut

La inceputul lunii octombrie, in judetul Mehedinti se aflau in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) 11.357 de someri. Dintre acestia, in evidenta si plata se afla 8.788 de someri, iar neindemnizati – 2.569. Din totalul celor indemnizati, 2.938 sint someri in evidenta si care primesc ajutor de somaj, 720 – someri in evidenta si plata la ajutor de integrare profesionala, 5.130 – someri in plata la alocatia de sprijin. Rata somajului in aceasta perioada a fost constanta, de 7,8%, si s-a mentinut la acelasi nivel cu cea inregistrata in cursul lunii august. Rata somajului in judetul Mehedinti este situata sub rata medie inregistrata pe tara.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si-a propus realizarea unor obiective pentru scaderea continua a ratei somajului si cresterea gradului de ocupare a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Realizarea veniturilor la bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj, venituri care conform bugetului rectificat trebuie sa atinga un nivel de 143 de miliarde de lei, reprezinta principala preocupare a reprezentantilor AJOFM Mehedinti. „Am reusit ca in primele noua luni ale anului sa colectam 97 de miliarde de lei. Un alt obiectiv este acela al recuperarii debitelor de la agentii economici cu datorii la bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj si, prin programul nostru de ocupare si indicatorii pe care ii avem, trebuie sa atingem, la sfirsitul anului, suma de 29,35 miliarde de lei. In urmatoarele trei luni trebuie sa incasam si sa recuperam debite de aproximativ cinci miliarde de lei“, a spus Iustin Florescu, directorul AJOFM Mehedinti. O alta masura intreprinsa in vederea scaderii ratei somajului este acordarea creditelor cu dobinda subventionata pentru creditarea IMM din bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj cel putin la nivelul plafonului aprobat. Pina in prezent, AJOFM Mehedinti a acordat credite de 4,2 miliarde de lei la 15 agenti economici. „Ii asteptam pe toti agentii economici care vor sa se dezvolte, sa investeasca, sa vina cu incredere la noi si sa solicite aceste credite. Dobinda practicata la imprumuturile pe care noi le acordam este de 17,5%, fiind cea mai mica dobinda practicata pe piata“, a mai spus Iustin Florescu.

80 de absolventi, angajati prin Ordonanta 35

Pina la sfirsitul lunii septembrie, 101 someri au absolvit cursurile de calificare ale AJOFM Mehedinti si au fost incadrati in munca. „O alta prioritate in activitatea noastra este aceea a incadrarii absolventilor conform Ordonantei 35. In acest sens, am organizat Bursa Speciala a Locurilor de Munca, reusind incadrarea in munca a peste 80 de absolventi ai promotiei 2001. Noi trebuie sa angajam tinerii, numarul somerilor sub 25 de ani fiind cel mai mare. Nu trebuie numai sa constatam si sa cuantificam numarul somerilor care vin spre noi si solicita diverse servicii, ci sa facem ceva concret pentru ei, sa le oferim o alternativa“, a precizat Iustin Florescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS