10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUrme ale civilizatiei hallstattiene descoperite la Salcia - judetul Dolj

Urme ale civilizatiei hallstattiene descoperite la Salcia – judetul Dolj

La marginea satului Salcia, in locul numit intre paduri a fost descoperita de curind o veche asezare, cenusar sau zolnikii, care se presupune ca dateaza din anii 3200 – 3300 i.Hr., sfirsitul epocii bronzului si inceputul epocii fierului. „Descoperirea este foarte importanta pentru arheologia romaneasca. Asezarea cenusar de la Salcia este o marturie unicat a civilizatiei hallstattiene din epoca fierului in aria estica, pe teritoriul Romaniei, deoarece pina nu de mult cenusarul descoperit in Cimpia Panonica era considerat cel mai estic punct al civilizatiei respective. De situl de la Salcia sint interesati si arheologii din Germania care se ocupa de studierea civilizatiei hallshtattiene“, sustine descoperitorul situl stilului, arheologul Florin Ridichie, de la Muzeul Olteniei din Craiova.

In Romania mai sint doua asezari de tip cenusar care dateaza de la sfirsitul epocii bronzului, la Gubaucea si Seaca, numai ca acestea sint distruse in totalitate.

Primele presupuneri despre existenta civilizatiei in nordul judetului Dolj au facut-o etnografii care au studiat indeaproape obiceiurile satului.

Florin Ridiche a inceput sa cerceteze de curind zona, dupa ce a aflat de la arheologul Nica Marin ca la capatul padurii de cer si girnita din satul Salcia au aparut la suprafata solului cioburi de ceramica si cenusa. „Cind isi arau oamenii pamintul, plugurile scoteau la suprafata resturi de ceramica, oase umane incinerate si cenusa. Sapind in zona au gasit fragmente de vase de lut de uz casnic si vase funerare, prelucrate manual, nu cu roata de olarit, fragmente de cesti din ceramica lustruita cu modele, un topor de piatra, pietre de lustruit ceramica, o rotita de la un car miniatural care se presupune ca era folosit in manifestarile religioase. Alaturi de asezare a fost descoperit un rug de incineratie. Foarte interesant este faptul ca ceramica folosita la inhumari este foarte fina“, spune arheologul Florin Ridiche.

Deocamdata, la Salcia s-au facut sondaje de informare, santierul arheologic urmind sa fie redeschis anul viitor, si se apreciaza ca zona va fi cercetata timp de doi-trei ani. Intre paduri este acum declarata zona protejata pe o raza de 500 de metri.Pe dealurile din satul Salcia, comuna Argetoaia – judetul Dolj, de citeva zile umbla un tinar care face masuratori si sapa. Satenii, desi nu stiu mare lucru despre el, il considera ticnit si presupun ca este un sondor care cauta petrol.

Florin Ridiche, caci despre el este vorba, este arheolog si de curind a descoperit in locul numit intre paduri din satul Salcia o asezare veche de peste 3.000 de ani, marturie unicat a civilizatiei hallstattiene pe teritoriul Romaniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS