15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDebransare de dragul debransarii

Debransare de dragul debransarii

14 din cele 100 de blocuri datornice preavizate saptamina trecuta de Regia de Apa Craiova au ramas „pe uscat“, cel putin pina la sfirsitul acestei saptamini. Noua dintre blocurile debransate apartin Asociatiei de locatari nr. 14 din cartierul 1 Mai, lider al asociatiilor rau-platnice, cu 2,5 miliarde de lei datorie pentru consumul de apa. Cinci blocuri fac parte din Asociatia de locatari nr. 45 din Craiovita Noua. Celelalte blocuri preavizate saptamina trecuta fie si-au platit datoriile, fie au cazut la pace cu Regia de Apa, care le-a reesalonat debitele. Blocurile care au fost debransate au refuzat sa discute cu regia o eventuala reesalonare a debitelor.

Cei mai multi dintre cei debransati au fost luati pe nepregatite de masura Regiei de Apa Craiova si nu si-au facut provizii de apa. Este si cazul locatarilor blocului S15, din cartierul 1 Mai, unde apometrul a fost „ascuns“ de unul dintre locatari intr-o boxa amenajata recent. In aceste conditii, salariatii Regiei de Apa au fost nevoiti sa sparga usa boxei pentru a „ridica“ apometrul.

„O sa platesc la salariu!“

Administratoarea Asociatiei de locatari nr. 14 -1 Mai, Ioana Mitrut, spune ca i-a avertizat de nenumarate ori pe rau-platnici sa-si achite macar o parte din datorii: „Avem familii care au de platit la intretinere peste 30 de milioane de lei. Le-am spus nu o singura data ca in cele din urma o sa se ajunga aici. Imi spun mereu ca o sa plateasca la salariu si ca primesc retributia o data la trei luni. Pe de alta parte, nu vor sa-si vinda apartamentele cu patru camere si sa se mute in unele mai mici daca nu se simt in stare sa-si achite darile la casa in care stau“, spune Ioana Mitrut. Ilie Pirvu, locatar al blocului, considera justificata decizia Regiei de Apa, gindindu-se totodata cu groaza la zilele care vor urma: „Mai rau este ca avem copii mici, care trebuie spalati si ingrijiti. Nu stiu cum o sa ne descurcam. O sa luam probabil apa din Parcul Romanescu. Bine ca e aproape de noi!“

Debransarea – o masura mai degraba ineficienta

Decizia de a-i debransa pe rau-platnici nu a adus Regiei de Apa prea multi bani, iar de doua saptamini, de cind a fost pusa in practica actiunea prohibitiva, incasarile au crescut nesemnificativ, fapt recunoscut si de Nicusor Stancu, seful Sectiei productie din cadrul regiei: „Nu stiu ce e in capul celor care nu vor sa-si achite datoriile. Regia de Apa Craiova a manifestat clementa fata de rau-platnici mai mult decit orice alta regie de profil din tara. In toate celelalte orase, datornicii sint rebransati numai dupa ce si-au achitat datoriile la zi“. In prezent, Regia de Apa Craiova are de incasat de la asociatiile de locatari peste 80 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS