17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultura romaneasca are nevoie de ajutor

Agricultura romaneasca are nevoie de ajutor

• Intreprinzatorii din domeniul agricol trebuie sa aiba acces la credite rezonabile • Noile reglementari legislative, un prim pas spre modernizarea agriculturii • Subventiile vor fi acordate in functie de productivitate, nu de suprafata

Agricultura romaneasca are nevoie de o transformare radicala pentru a putea face fata competitiei de pe piata din Uniunea Europeana, considera ministrul agriculturii, Ilie Sirbu, care s-a angajat sa supervizeze un astfel de proces. Modernizarea agriculturii s-ar putea insa sa fie descurajata de starea actuala precara, la care a contribuit si desfiintarea fostelor IAS. Privatizarea IAS a dus la reducerea capacitatii agriculturii romanesti pe scara larga. Reconstructia sistemului agricol este extrem de dificila din cauza accesului limitat la capital, precum si din cauza datoriilor ridicate pentru servicii de irigatie, utilitati si carburanti ale cooperativelor care mai exista. Specialistii din domeniul agricol considera ca este necesara acordarea unui sprijin substantial intreprinzatorilor din partea guvernului. De asemenea, datoriile din sectorul agricol ar trebui restructurate, iar agricultorii sa aiba acces la credite rezonabile. Ministrul agriculturii considera ca o prima masura o constituie reglementarile legislative care ii stimuleaza pe producatorii agricoli.

Subventiile vor fi acordate in functie de productivitate, si nu in raport cu suprafata de teren aflata in exploatare, incercindu-se astfel o diminuare a ponderii micilor producatori. Aceasta reglementare face parte dintr-o strategie pe termen de patru ani, care va fi revizuita trimestrial, pentru a se asigura indeplinirea la timp a obiectivelor propuse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS