11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiinii, boschetarii si chefliii au ocupat locul de joaca al unei gradinite

Ciinii, boschetarii si chefliii au ocupat locul de joaca al unei gradinite

Copiii care invata la Gradinita nr. 50 din cartierul Rovine si-au pierdut dreptul de a se juca in curtea special amenajata pentru ei, in favoarea… ciinilor. Adepti ai modei „nici o casa fara ciine“, locatarii din zona isi plimba patrupedele pe spatiul unde ar trebui sa-si petreaca timpul liber micutii carora nu le-a mai ramas acum decit locul din fata gradinitei, ingust, inadecvat si cu iesire direct in strada. Admonestarea verbala de catre cadrele didactice a celor care distrug zi de zi locul de joaca s-a soldat cu geamuri sparte, usi distruse si un angajat internat in spital.

Curtea din spatele Gradinitei nr.50 ofera o priveliste dezolanta: leaganele sint o ruina, cartoanele aruncate pe iarba ramin dovezi ale somnului boschetarilor aciuiti aici, iar sticlele si cutiile de bere, ale setei arzatoare a tinerilor scapati de sub ochii parintilor. „De fiecare data cind ne certam cu cei veniti in curtea gradinitei, dupa terminarea programului ne spargeau geamurile cu pietre. Am pus gratii la ferestre, am schimbat usile cu unele de lemn, pentru ca cele cu geamuri au fost, de asemenea, sparte. Am montat o poarta de fier pe care am scris: «Accesul ciinilor interzis!» Dar degeaba! Au taiat poarta in dreptul lacatelelor si si-au adus din nou ciinii. Chiar au bagat in spital o femeie de serviciu, pe care o pusesem sa aiba grija de curte. Acum s-a pensionat pe caz de boala. Ca sa nu ne mai sparga geamurile, care costa foarte mult, am incetat sa le mai zicem ceva. Nu am mai curatat nici curtea. Ce rost avea daca a doua zi era la fel?“, a spus administratoarea gradinitei, Livia Balasa.

Groapa de nisip in care se jucau copiii – tocmai buna pentru nevoile ciinilor

Situatia cu care se confrunta gradinita dureaza de mai bine de trei ani. Conducerea a facut numeroase plingeri la politie si la primarie, dar fara rezultat. Locatarii blocurilor din zona au motivat accesul lor nestingherit in curtea gradinitei prin nevoia unei cai de acces catre fabrica de piine. Spatiul de joaca nu a ajuns insa in starea deplorabila in care se afla din cauza simplului acces al locatarilor. „Locul este plin de mizerie de ciine, de sticle goale si de cutii de bere de la tinerii care vin seara si beau aici. In fiecare dimineata gasim in curte vagabonzi si betivi care au dormit noaptea in curte. Groapa de nisip este folosita acum pentru nevoile ciinilor… Cum sa aducem noi copiii sa se joace aici, cind este un adevarat focar de infectie?!“, a spus Ecaterina Achim, educatoare.

Politia si primaria – impotriva proastelor obiceiuri

In urma nenumaratelor sesizari, primaria i-a promis conducerii gradinitei ca va rezolva cel putin problema accesului locatarilor spre fabrica de piine prin crearea unei alei separate. „Cred ca situatia poate fi rezolvata incetul cu incetul daca actionam impreuna. Noi vom face o sesizare la politie. Poate ca, daca va exista si o cale de acces al cetatenilor spre fabrica de piine, o parte din problema se va rezolva. Oricum, astept sa vina la mine conducerea gradinitei, pentru a gasi impreuna o solutie“, a spus viceprimarul Mihai Dragu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS