28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalDestituirea lui Trump: mărturie publică crucială a fostei ambasadoare americane la Kiev

Destituirea lui Trump: mărturie publică crucială a fostei ambasadoare americane la Kiev

-

Fosta ambasadoare americană în Ucraina, care a mărturisit că s-a simțit amenințată de Donald Trump, depune vineri mărturie în fața Congresului, în a doua zi a audierilor publice, după deschiderea anchetei de destituire care îl amenință pe președintele republican, scrie AFP.

Marie Yovanovitch, diplomat de carieră, a fost rechemată de urgență în mai la Washington după ce a devenit obiectul unei campanii de denigrare conduse în special de avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani.

În deschiderea audierii, democratul Adam Schiff a lăudat un diplomat „exemplar”, care „a fost un obstacol pentru urmărirea de către președinte a unor obiective personale și politice”.

Yovanovitch a afirmat că nu are „niciun parti pris politic” și a subliniat că a servit Statele Unite timp de 33 de ani având ca singur obiectiv interesele Americii.

Democrații sunt convinși că Rudy Giuliani a pus bazele convorbirii telefonice din 25 iulie în cursul căreia președintele american i-a cerut omologului său ucrainean să-l ancheteze pe Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta la prezidențialele din 2020.

Dezvăluirea acestei convorbiri, în urma intervenției unui misterios avertizor de integritate, a decis opoziția să deschidă o anchetă pentru destituirea lui Donald Trump, acuzat că a abuzat de puterile sale în scopuri personale.

Acest mecanism, prevăzut de Constituție, nu a mai fost folosit decât împotriva a trei președinți în istoria SUA, fără ca niciunul să fie destituit.

Ținând cont de majoritatea republicană din Senat, care va fi însărcinată cu judecarea președintelui, și miliardarul new-yorkez ar urma să-și păstreze postul. Dar probabila sa punere sub acuzare (impeachment) de către Camera Reprezentanților, controlată de democrați, va arunca o umbră de îndoială asupra bilanțului său, în momentul în care va încerca să obțină al doilea mandat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Târgu Jiu: Femeie în stare gravă, în urma unei...

Pompierii militari au fost solicitați să intervină astăzi pentru...

ȘTIRI GdS