14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Acasă Actualitate Fostul preşedinte al Kîrgîzstanului a fost arestat

Fostul preşedinte al Kîrgîzstanului a fost arestat

0
Fostul preşedinte al Kîrgîzstanului a fost arestat
Fostul preşedinte al Kîrgîzstanului a fost arestat

Fostul preşedinte al Kîrgîzstanului, Almazbek Atambaev, a fost arestat joi de forţele speciale. Cu o zi în urmă a avut loc un asalt ratat asupra reşedinţei acestuia. S-au produs incidente ce provoacă temeri privind o nouă izbucnire a violenţelor în această ţară. Kîrgîzstanul a fost marcat de două revoluţii în 2005 şi 2010, relatează AFP.

Raidul de miercuri a condus la o confruntare între forţele de ordine şi susţinătorii lui Atambaev, o persoană fiind ucisă la reşedinţa acestuia dintr-un sat din apropierea capitalei Bişkek. Trupele speciale au luat din nou cu asalt acea reşedinţă în cursul zilei de joi şi au fost din nou întâmpinate acolo de sute de partizani ai fostului preşedinte.

Fostul președinte s-a predat singur

Conform website-urilor locale 24.kg et Kloop.kg, Almazbek Atambaev a fost în final arestat, primul website menţionând că el s-a predat din proprie iniţiativă. Un fotoreporter al AFP prezent la faţa locului afirmă că mulţimea a fost dispersată cu gaze lacrimogene.

Preşedinte până în noiembrie 2017, Almazbek Atambaev a fost inculpat pentru corupţie şi i-a fost ridicată imunitatea de care beneficia. Acuzat, printre altele, de achiziţie ilegală de terenuri şi eliberarea unui membru al unui clan mafiot, el consideră acest demers al justiţiei drept o acţiune politică a succesorului său, Sooronbai Jeenbekov.

La finele mandatului său, Atambaev a reuşit cu preţul unor manevre politice să impună candidatura lui Jeenbekov, pe atunci un apropiat al său. Relaţiile dintre ei s-au degradat ulterior.

Jeenbekov are sprijinul lui Putin

Preşedinţii Kîrgîzstanului au fost răsturnaţi de la putere prin violenţă în 2005 şi 2010. Atambaev, de 62 de ani, a participat la ambele revolte şi spera să îşi asigure o succesiune fără probleme. El a condus ţara din 2011 până la sfârşitul lui 2017. Jeenbekov i-a îndepărtat însă din guvern pe toţi cei loiali predecesorului său. Luna trecută, Atambaev a făcut o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin. După întrevedere, acesta şi-a exprimat printr-un comunicat sprijinul pentru Jeenbekov.