16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiSi totusi se poate

Si totusi se poate

Ceea ce trebuia sa se inscrie in limitele normalului si spiritului legii, actiunea de recuperare a datoriilor cluburilor de fotbal, declansata de ANAF, a debutat printr-un circ tipic dimbovitean.


Relatia fireasca intre contribuabilul X de la clubul Y cu fiscul a fost mutata rapid pe mahala. Spectatorii au avut parte de o „prima repriza“ mai ceva ca in meciul golanesc al galeriilor din partida Rapid – Steaua.


Dintr-o data am avut tabara „arhanghelilor“ si cea a „teroristilor fiscali“. De ce s-a ajuns la acest spectacol penibil e simplu de explicat.


Pe de o parte, fiscul a actionat pripit, cu grave vicii de procedura – si s-a vazut ce a decis judecatorul in cazul cesiunii Clubului Steaua -, iar pe de alta parte, reprezentantii cluburilor datoare, e drept nu toti, au ripostat emotional, transformind conflictul intr-unul personal.


Bine ca, totusi, intr-un final combatantii au inceput sa se comporte rational. Rapid a platit din datorie, Dinamo si ea, iar Steaua pare sa faca si ea pasul. Aici nu trebuie sa consideram, la final, ca Bodu, ca presedinte al ANAF, a marcat in poarta presedintilor de club, umilindu-i in fata suporterilor. Ar insemna sa ne intoarcem de unde am plecat.


Altceva mi se pare interesant in acest caz. A trebuit sa izbucneasca un scandal nedemn pentru cei care l-au provocat ca sa se afle ca, iata, legile fiscale nu sint corelate cu legile menite sa duca la stimularea si dezvoltarea miscarii sportive românesti.


De aceasta data, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, recunoaste ca in goana pentru a creste veniturile bugetare prin instituirea de taxe aplicabile tuturor persoanelor juridice, indiferent de domeniul de activitate, sint uitate obiectivele de dezvoltare.


„Ministerul Finantelor Publice considera ca problema taxarii cluburilor de fotbal trebuie rezolvata intr-un sistem coerent legat de sportul românesc si de eventualele stimulente care pot fi acordate pentru dezvoltarea intregului fenomen sportiv in România“, declara ministrul Vladescu. Aici este problema.


Cu un sistem fiscal rigid, cluburile s-au „adaptat“ la principiile economiei gri. Legile ofereau si ofera astfel de portite. Nu au cistigat de aici nici sportul, nici bugetul de stat, ci altii mai „isteti“.


De aici toate problemele si de aceea pozitia adoptata de Ministerul Finantelor este corecta si salutara. Ea rezolva doua mari probleme.


Cluburile isi recunosc datoriile si, iata, incep sa le plateasca. Mult mai important, sintem informati, in scurt timp Agentia Nationala pentru Sport, federatiile sportive, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Muncii vor organiza o intilnire in care vor fi abordate aspectele referitoare la stimularea si dezvoltarea sportului in România.


Iata ca exista si alte solutii, altele decit cele paramilitare, cu mult mai folositoare. Pentru ambele parti, solutii care daca erau luate mai de mult ne scuteau de circul la care am fost nevoiti sa asistam, mai bine de o saptamina.


Ramine de vazut daca promisiunea ministrului Vladescu va fi si pusa in practica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS