17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZone sărace, comisioane uriaşe pentru firmele de insolvenţă

Zone sărace, comisioane uriaşe pentru firmele de insolvenţă

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru

Doi din principalii agenţi economici din municipiul Motru, fostă zonă defavorizată, au şanse mici să iasă din insolvenţă. Din cauza problemelor economice, Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru, respectiv Unitatea de Execuţie Foraje, au început să acumuleze datorii, iar la un moment dat au intrat în incapacitate de plată. Este vorba de datorii de milioane de lei în special către bugetul de stat sau către Complexul Energetic Oltenia, precum şi către instituţii publice. Potrivit autorităţilor locale, cele două firme au şanse mici să iasă din insolvenţă înainte de termen, ca urmare a onorariilor pe care le percep firmele de specialitate, desemnate ca administratori judiciari. Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru are 160 de angajaţi, iar Uzina de Execuţie Foraje avea la un moment dat peste 80 de salariaţi. Ambele firme sunt conduse de administratori judiciari şi administratori speciali.

Onorariu mare pentru UEF

Uzina de Execuţie Foraje din Motru este deţinută de Complexul Energetic Oltenia. Managementul este asigurat în prezent de Consulting Company pentru care instanţa de judecată, respectiv Tribunalul Gorj, a stabilit la un moment dat un onorariu lunar de 7.000 de euro (2016) până la prima adunare a creditorilor. „Soluţia pe scurt: Sentinţa nr. 96 ia act de renunţarea contestatoarei debitoare la contestaţia formulată. Admite cererile. Deschide procedura generală a insolvenţei. Desemnează administrator judiciar pe Consulting Company IPURL, cu atribuţiile prevăzute de lege şi cu un onorariu provizoriu de 7.000 de euro, lunar, exclusiv TVA şi onorariu de succes de 3,5% din totalul sumelor încasate pe toată perioada procedurii- până la prima adunare a creditorilor“, potrvit unei decizii a Tribunalului Gorj, care a vizat aprobarea intrării în insolvenţă a UEF Motru. Firma mai are datorii la Primaria Motru, Direcţia Publică Motru, CEZ, Direcţia de Sănătate Publică, Aparegio, Medservmin etc.

Încasări sigure pentru firmele de insolvenţă

Edilul din Motru, Gigel Jianu, crede că UATAA nu iese din insolvenţă prea curând pentru că administratorul judiciar şi-ar pierde onorariul. Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru a intrat în insolvenţă în luna decembrie 2015. „Confirmă administratorul judiciar SIOMAX SPRL cu onorariu fix de 2.000 lei/lună şi onorariu variabil de 2,5% din sumele încasate în procedură“, potrivit Tribunalului Gorj. UATAA Motru este societatea Consiliului Local şi a intrat în insolvenţă în decembrie 2015. A avut datorii de 15 milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, însă 5 milioane de lei au fost şterse pentru că era vorba de penalităţi. Este interesant că recent UATAA Motru a primit un ajutor de 9,3 milioane reprezentând subvenţii la căldură şi pentru achiziţia de combustibil. Există aşadar premisele necesare pentru ca UATAA să iasă din insolvenţă înainte de termen. Planul de reorganizare va fi dus însă până la capăt, respectiv până în 2019 – 2020, după cum a precizat Eugen Corcoaţă, administratorul special al Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS